Bálint József (újságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bálint József
Született1945. február 17.
Oroszlámos
Elhunyt2023. március (78 évesen)[1]
Szeged
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaújságíró
KitüntetéseiTáncsics Mihály-díj (2002)
SablonWikidataSegítség

Bálint József (Oroszlámos, 1945. február 17.[2]Szeged, 2023. március 2. előtt) Táncsics Mihály-díjas (2002) újságíró, a Magyar Arany Érdemkereszt (2016) kitüntetettje.

Életpályája[szerkesztés]

Az általános iskolát szülővárosában, a gimnáziumot Zentán, a Közigazgatási Főiskolát Újvidéken végezte el. Újságíróként 1969 májusában kezdett dolgozni az újvidéki Magyar Szó című napilapnál, majd pályafutását a szintén újvidéki Dolgozók című hetilapnál folytatta. A hetilap megszűnését követően alapító tagja volt a ma már legnagyobb példányszámban megjelenő vajdasági hetilapnak, a Családi körnek. Évekig ingázott Szeged és Zenta között.

A délszláv válság kitörése után végleg átköltözött Szegedre és az 1990-es évek elején a Reggeli Délvilág című napilapnál helyezkedett el, miközben rendszeresen írt a Pesti Hírlap és az Új Magyarország című országos napilapoknak, valamint a Reform című hetilapnak és még néhány Budapesten megjelenő hetilapnak. Alapító tagja volt a Napi Magyarország című napilapnak, amely később fuzionált a Magyar Nemzettel, s végül ettől a napilaptól vonult nyugdíjba.

Családja[szerkesztés]

Szüle: Bálint Pál és Dósa Borbála voltak. 1979-ben Szegeden kötött házasságot dr. Lantos Zsuzsanna fogszakorvossal, akivel mindmáig boldog házasságban élt.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Hódi Éva, Hódi Sándor: Ki kicsoda 2004. Vajdasági magyar közéleti lexikon. Széchenyi István Stratégiakutató és Fejlesztési Intézet, Budapest, 2004
  • Hódi Sándor–Hódi Éva: Vajdasági magyar ki kicsoda 2010; Széchenyi István Stratégiakutató Intézet, Ada, 2010