Az utolsó szamuráj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az utolsó szamuráj
(The Last Samurai)
2003-as amerikai–japán film

RendezőEdward Zwick
ProducerTom Cruise
Tom Engelman
Marshall Herskovitz
Scott Kroopf
Paula Wagner
Edward Zwick
Műfaj
Forgatókönyvírótörténet:
  John Logan
Screenplay:
  John Logan és
  Edward Zwick &
  Marshall Herskovitz
FőszerepbenTom Cruise
Kojamada Sin
Timothy Spall
Vatanabe Ken
Billy Connolly
Tony Goldwyn
Szanada Hirojuki
Kató Kojuki
ZeneHans Zimmer
OperatőrJohn Toll
VágóVictor Du Bois
Steven Rosenblum
JelmeztervezőNgila Dickson
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Japán
NyelvAngol
Japán
Francia
Forgatási helyszín Új-Zéland
 Japán
Játékidő154 perc
Költségvetés100 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2003. december 5.
Eredeti adóTV3
Korhatár16 III. kategória (F/2416/J)
Bevétel456 758 981 $ (világszerte)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az utolsó szamuráj témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az utolsó szamuráj (eredeti címe The Last Samurai) 2003-as amerikai történelmi kalandfilm, Edward Zwick rendezésében, Vatanabe Ken és Tom Cruise főszereplésével.

Rövid összefoglaló[szerkesztés]

Nathan Algren százados (Tom Cruise) sodródó ember, valaha vívott harcai távoliak és értelmüket vesztették. Egykor a becsületért és a hazáért kockáztatta életét, de az amerikai polgárháború óta a világ megváltozott, a célszerűség felváltotta a bátorságot, az önérdek lépett az önfeláldozás helyébe, a dicsőségnek pedig nyoma veszett. Különösen az amerikai nyugaton, ahol Algren századosnak az indiánok elleni hadjáratban vállalt szerepe kiábrándultsággal végződött.

Valahol a Vasita-folyó környéki könyörtelen pusztákon Algren elvesztette a lelkét. Egy világgal odébb egy másik harcos látja szétesni addigi életmódját. Ő Kacumoto (Vatanabe Ken), a harcosok egy ősi csoportjának, az életüket a japán császár és a haza szolgálatának szentelő, tisztelet övezte szamurájoknak az utolsó vezetője. A modernitás ugyanúgy, ahogy a vadnyugatra átterjedt, bekerítve az amerikai bennszülötteket és megpecsételve a sorsukat, körbevette az ősi Japánt is. A távíróvonalak és a vasút, mely elhozta a haladást, azon értékeket és törvényeket fenyegetik, melyek szerint a szamurájok addig évszázadokon keresztül éltek és haltak. De Kacumoto nem adja harc nélkül. A két harcos útja találkozik, mikor az ifjú japán császár, a japán piacokra éhes amerikai érdekek nyomására Algrent Japán első, modern, sorozott hadseregének kiképzésével bízza meg. De ahogy a császár tanácsadói egy nyugatiasabb és kereskedelembarát kormányzatot előkészítve mindent elkövetnek a szamurájok felszámolására, Algrenre váratlanul mély benyomást gyakorolnak a szamurájokkal való találkozásai, lévén világszemléletük egykori önmagára emlékeztetik.

A hányatott sorsú amerikai katona két korszak és két világ közti küzdelem középpontjában találja magát. A becsülete az egyetlen, ami vezérelheti.

Cselekmény[szerkesztés]

Szereposztása[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]