Az utolsó meghajlás (kötet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az utolsó meghajlás
"Az utolsó meghajlás" első kiadásának borítója
"Az utolsó meghajlás" első kiadásának borítója
SzerzőArthur Conan Doyle
Eredeti címHis Last Bow
NyelvAngol
Műfajkrimi
SorozatSherlock Holmes novels
ElőzőA félelem völgye
KövetkezőSherlock Holmes esetnaplója
Kiadás
KiadóJohn Murray
Kiadás dátuma1917
Oldalak száma305 oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Az utolsó meghajlás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az utolsó meghajlás című kötet Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-ról szóló hét (az amerikai kiadásokban, és néhány brit kiadásban nyolc) történetét tartalmazza, ezenkívül a kötetben megjelenő novellák közül az utolsó novella címe is ez. Eredetileg az 1908 és 1913 között publikált különböző Holmes-történetek gyűjteménye ez, ami tartalmazza a vele azonos című, 1917-ben kiadott novellát is.

Doyle először "Sherlock Holmes visszaemlékezései"-nek akarta elnevezni a kötetet, de miután a Standard Magazinban megjelent az "Az utolsó meghajlás" című novellája, megváltoztatta véleményét, és erről nevezte el novelláskötetét. Néhány kiadás "Az utolsó meghajlás" helyett mégis "Sherlock Holmes visszaemlékezései" címen jelent meg.

A "Wisteria-lak titka" sem e néven jelent meg, hanem – hosszúsága miatt – egy két részből ("Mr. John Scott Eccles rendkívüli felfedezése" és "San Pedro tigrise") álló novellaként.

Novellák a kötetben[szerkesztés]

A legtöbb amerikai kiadásban A rejtelmes doboz története is e kötet része, míg ugyanez a novella az angol kiadásokban a Sherlock Holmes emlékiratai című kötetben szerepel.

Források[szerkesztés]

  • Sherlock Holmes. Az utolsó meghajlás; ford. Ferencz Anna, Takácsy Gizella; Szukits, Szeged, 2018

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a His Last Bow című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]