Az utolsó cserkész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az utolsó cserkész
(The Last Boy Scout)
1991-es amerikai film
RendezőTony Scott
ProducerMichael Levy
Joel Silver
Vezető producer
Műfaj
ForgatókönyvíróShane Black
FőszerepbenBruce Willis
Damon Wayans
Chelsea Field
Noble Willingham
ZeneMichael Kamen
OperatőrWard Russell
Vágó
  • Stuart Baird
  • Mark Goldblatt
  • Mark Helfrich
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Silver Pictures
Geffen Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő105 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
magyar InterCom
BemutatóUSA 1991. december 13.
magyar 1992. május 29.
KorhatárUSA R
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA $59 509 925[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az utolsó cserkész (The Last Boy Scout) egy 1991-es amerikai akciófilm, főszereplői Bruce Willis, egy volt titkosügynök szerepében – aki most magándetektívként tevékenykedik – és Damon Wayans, aki egy visszavonult profi futballjátékost alakít; ketten együtt próbálják megakadályozni egy korrupt amerikai szenátor meggyilkolását. A Warner Bros. égisze alatt készült film producere Joel Silver, rendezője Tony Scott.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. szinkron
(1992)
[2]
2. szinkron
(2000-2005)
[3]
Joseph "Joe" Hallenbeck Bruce Willis Sörös Sándor Dörner György
James "Jim"/"Jimmy" Dix Damon Wayans Vitay András Kálid Artúr
Sarah Hallenbeck Chelsea Field Szerencsi Éva Pápai Erika
Sheldon "Shelly" Marcone Noble Willingham Bodor Tibor Kránitz Lajos
Milo Taylor Negron Varga Tamás Bede-Fazekas Szabolcs
Darian Hallenbeck Danielle Harris Somlai Edina Csifó Dorina
Cory Halle Berry Kökényessy Ági Oroszlán Szonja
Mike Matthews Bruce McGil Melis Gábor Pálfai Péter
Chet Kim Coates Imre István Sztarenki Pál
Calvin Baynard szenátor Chelcie Ross Balázsi Gyula Kovács István
Benjamin Bessalo hadnagy Joe Santos Gruber Hugó Maros Gábor
McCoskey Clarence Felder Barbinek Péter Uri István
Big Ray Walston Tony Longo Faragó József Faragó András
Verne Lundquist
Kardos Gábor Láng József
Dick Butkus
Antal László Kardos Gábor
Rendőr a parkolóházban James Keane Szinovál Gyula
Gengszter Cory házánál Jack Kehler Faragó József Balázsi Gyula

Történet[szerkesztés]

Joe Hallenbeck magánnyomozó és az Egyesült Államok titkosszolgálatának visszavonult ügynöke felfedezi, hogy felesége megcsalja a legjobb barátjával és alkalmi üzlettársával, Mike Matthews-zal. Még azon a reggelen Matthews meghal egy rejtélyes autórobbanásban, miután tájékoztatja Joe-t új megbízásáról: egy Cory nevű sztriptíztáncosnő testőréül kell szegődnie. Joe azonnal összeütközésbe kerül Cory féltékeny barátjával, a nemrégiben visszavonult futballsztárral, Jim Dixszel. Mikor orvgyilkosok támadnak Joe-ra, és Jimmy szeme előtt megölik Coryt, a két férfi együttes erővel fog neki a nyomozásnak.

Rövidesen kiderül, az eseményeknek közük van mind Jimmy, mind Joe múltjához. Fény derül rá, hogy Jimmy sportsérülése miatt fájdalomcsillapító-függő lett, s emellett bizonyos illegális fogadások adóssága is közrejátszott karrierje végében. Joe korábban a titkosszolgálat megbecsült ügynöke volt – egy alkalommal még Jimmy Carter elnök életét is megmentette -, mielőtt pályafutásának befellegzett azzal, hogy arcon ütött egy feljebbvalót, miután ráébredt, hogy a korrupt Calvin Baynard szenátor fizikai visszaélést követett el egyik egyéjszakás kalandja során.

Jimmy és Joe rövidesen rájön, hogy Cory birtokában volt a bizonyíték arra, hogy Baynard szenátor részese egy összeesküvésnek, ami a sportfogadások legalizálására irányul, azonban a többi érintett inkább a szenátor meggyilkolása mellett döntött, mint hogy tovább folytassák a megvesztegetését. Jimmy és Joe mindent megpróbál, hogy megakadályozzák a bűncselekményt.

Háttér[szerkesztés]

Shane Black volt az első forgatókönyvíró, aki egymillió dollárért értékesítette szövegkönyvét.[4] Az eredeti azonban jócskán eltér a kész filmtől. Az utolsó harmad teljességében a vízen játszódik. Hallenbeck indulata Baynard szenátor felé szintén egészen különbözik a végső változattól. Ezen változatban Hallenbeck a Baynard családnál dolgozik biztonsági emberként, mikor Louis Baynard, Baynard elnök fia megöl egy anyát és gyermekét ittas vezetése következtében. Mikor Joe visszautasítja a falazást, fél kiló kokaint helyeznek el a házában. Louis Baynard szintén gonosztevő szerepét tölti be, s apjával együtt meghal a film végén.[4] A film, amit Joe lánya néz a tévében, a Halálos fegyver, szintén Shane Black tollából való.[4]

Michael Kamen ki nem állhatta a filmet, mikor először látta. Csupán Joel Silverrel és Bruce Willisszel való személyes barátsága miatt vállalta el a filmzene megalkotását.[4]

Nyelvezet[szerkesztés]

Bemutatója idején Az utolsó cserkész bekerült azon mainstream filmek közé, melyek a „fuck” (baszd meg és más formái) szó sokszori elhangzásával kitűntek társaik közül. Ezen szó, akár igeként vagy melléknévi igenévként, 102 alkalommal hangzik el a film során.[4] A korhatárát a Motion Picture Association of America „R” (17 év alatt szülői kísérettel) minősítéssel határozta meg, a United States Conference of Catholic Bishops' Office for Film and Broadcasting pedig „O”, azaz „morálisan offenzív” kategóriába sorolta, aminek egyértelmű oka a verbális közönségesség példa nélküli mennyiségben való előfordulása – és az emellett megemlítendő számottevő szexuális és erőszakos tartalom is. Ma már nem olyan meglepő, hogy számos film messze túlszárnyalta ezt az akkor kirívónak számító példát, pl. az 1997-es Éhkoppon című brit film 470 alkalommal vulgarizál 128 perce alatt, s ez csupán a tárgyalt szó gyakorisága a továbbiak mellett.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film baljós, lehangoló tónusa és kiugró erőszakossága taszítónak bizonyult a mozilátogatók számára a bemutatókor, 1991 karácsonyán, azonban a közepes kezdést követően végül zajosabb sikerré lépett elő, különösen Bruce Willis előző filmjéhez, a Hudson Hawkhoz viszonyítva.

Magyar szinkron[szerkesztés]

Az első magyar nyelvű szinkron egyes elemei a hazai környezetre adaptáltak, azonban így is közelebb állnak az eredeti, több mint 102 trágár vagy szitkozódó szót tartalmazó eredeti nyelvű változathoz, mint a második szinkron. Az első változat szövegkönyvét a 2016-ban elhunyt legendás szinkronrendező, dramaturg és műfordító Csörögi István írta és a szinkront a minőségi munkáiról ismert Dezsőffy Rajz Katalin rendezte.[5]

Az első magyar szinkronban tele van mára klasszikussá vált szófordulatokkal, utalásokkal és kifejezésekkel, melyek alapján egy-egy mondat alapján beazonosítható a film. Ezek nagy számban tartalmazza van a már idézett eredetileg "fuck" kifejezés valamilyen formáját.

  • Joe Hallenbeck: "Fej vagy gyomor?" Mike Matthews: "Mióta vagyunk haverok?" Joe Hallenbeck: "Csak voltunk, amíg meg nem kefélted. Fej vagy gyomor?"
  • Nehézfiú (pisztollyal): "Na mozgás befelé öreg! Most meg kell halnod. Rosszkor voltál, rossz helyen. Amúgy meg semmi bajom ám veled." Joe Hallenbeck: "Azt te csak hiszed. Megdugtam a feleséged!" Nehézfiú (pisztollyal): "Valóban? És honnan tudod, hogy a feleségem volt?" Joe Hallenbeck: "Ő mondta, hogy a férje egy strici tetű, kalapban!" Nehézfiú (pisztollyal): Szóval akkor fejbe, vagy hasba szeretnéd? Joe Hallenbeck: "A feleséged is ezt kérdezte!"
  • Joe Hallenbeck: "Kérdezd meg milyen kövér a feleséged!" Nehézfiú (pisztollyal): "Na, milyen kövér?" Joe Hallenbeck: "Olyan kövér, hogy lisztbe kellett forgatnom, hogy megtaláljam a lukát."
  • Focista: "Nem szopik a liba!!!" Jim' Dix: "Nem is jó az éhgyomorra!"
  • Joe Hallenbeck: "Sajnos kiesett a cigim. Adnál egy másikat? Chet: Mi az hogy? Joe Hallenbeck: "Tüzet is kérek. Ha hozzám érsz megöllek.."
  • Jim' Dix: "Miért, mi az haver, te talán nem hiszel a szerelemben?" Joe Hallenbeck: "Dehogynem, hiszek... meg a rákban is."
  • Joe Hallenbeck: "Csúfolják még a fiúk a fogszabályzó miatt?" Sarah Hallenbeck: "De még hogy! Vasfogú banyának hívják a dögök!" Joe Hallenbeck: "Néhány év múlva meg kefélgetnék."
  • Jim' Dix: "Ha kívánja hadnagy úr, a süketek kedvéért megismétlem."
  • Jim' Dix: "Ha ez a Mike tudta, hogy veszélyes meló, miért nem szólt, amikor átadta neked?" Joe Hallenbeck: "A feleségemet kúrogatta. Ha meghalok, övé az asszony."
  • Jim' Dix: "Pedig én tudom, hogy hol a tartalékkulcs." Joe Hallenbeck: "Nekem nem kellenek kulcsok." Jim' Dix: "Hát jó, gondolom akkor a riasztó sem érdekel. Marha komoly, én tettem be. Biztos hogy tudod, hogyan kell cirkumveniálni." Joe Hallenbeck: "Cirkumveniálni?" Jim' Dix: "Nekem van szókincsem. Miért te nem szoktál olvasni?" Joe Hallenbeck: "De, most fizettem elő a popómagazinra."
  • Jim' Dix: "És hol az a haverod?" Joe Hallenbeck: "Meghalt." Jim' Dix: "Sajnálattal hallom." Joe Hallenbeck: "Tetű alak volt."
  • Nehézfiú: "Tehát ennek a karja ér egy milliót mi? Pedig nem úgy fest." Jim' Dix: "Hát én sem tudom, hogy melyikőtök hasonlít legjobban a tökömre, ha akartok valamit nyögjétek ki vagy menjetek a francba!"
  • Jim' Dix: "Nem, itt vannak a Bécsi Filharmonikusok is. Ebben a bandában mindenki hülye?" Joe Hallenbeck: "Csak te kölyök"
  • Sarah Hallenbeck: A fenébe is... Hát nem mondasz semmit? Joe Hallenbeck: "Most mit mondjak neked? Azt, hogy rohadj meg?" Sarah Hallenbeck: "Azt! Vagy mást... Ami éppen eszedbe jut! Mondd azt, hogy hazudós kurva vagyok, hogy legszívesebben leköpnélek, ha nem volnának itt a zsaruk!" Joe Hallenbeck: "Akarod, hogy leköpjelek?" Sarah Hallenbeck: "Látnám, hogy van még benned büszkeség!" Joe Hallenbeck: "Nincs elég turhám"
  • Jim' Dix: "Meg akarod menteni azt, aki tönkretette az életedet és megbosszulod azt a palit, aki dugta a feleségedet." ...

A második, a szintén méltán híres Aprics László által rendezett RTL Klub megrendelésére készített szinkron már nyomokban sem tartalmazza az első szinkron eredetiségét, nyers, de kifejezetten szerethető, idézhető fordulatait.[6] Ugyan e szinkronban már Dörner György lett Bruce Willis szinkronhangja, a szakma és a közönség egyértelműen az első Sörös Sándor féle Joe Hallenbeck-et szerette meg.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Az utolsó cserkész Box Office Mojo
  2. Az utolsó cserkész - 1. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. február 28.)
  3. Az utolsó cserkész – 2. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. február 28.)
  4. a b c d e Az utolsó cserkész - trivia IMDb
  5. Az utolsó cserkész - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2018. november 21.)
  6. Az utolsó cserkész - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2018. november 21.)

További információk[szerkesztés]