Az arany rabjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az arany rabjai
(When Eight Bells Toll)
1971-es brit film

A Firecrest fedélzetén: Charlotte, Calvert és Sir Arthur (Nathalie Delon, Anthony Hopkins, Robert Morley)
A Firecrest fedélzetén: Charlotte, Calvert és Sir Arthur (Nathalie Delon, Anthony Hopkins, Robert Morley)
RendezőÉtienne Périer
ProducerElliott Kastner
Jerry Gershwin
Winkast Film Prod.
AlapműAlistair MacLean: When Eight Bells Toll
Műfaj
ForgatókönyvíróAlistair MacLean
FőszerepbenAnthony Hopkins
Robert Morley
Nathalie Delon
Jack Hawkins
Corin Redgrave
ZeneAngela Morley (alias Walter Stott)
OperatőrArthur Ibbetson
VágóJohn Shirley
HangmérnökKen Barker
John W. Mitchell
JelmeztervezőSue Yelland
DíszlettervezőRoy Dorman
Peter Lamont
GyártásvezetőTed Lloyd
Gyártás
GyártóGershwin-Kastner Productions
Winkast Film Productions
Ország Egyesült Királyság
( Skócia)
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő94 perc
Költségvetés2 201 563 SEK[1]
Forgalmazás
ForgalmazóEgyesült Királyság J. Arthur Rank
BemutatóEgyesült Királyság 1971. márc. 9.
Írország 1971. április 30.
Magyarország ?
Korhatár16 IV. kategória (NFT/23038/2015)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az arany rabjai (angolul: When Eight Bells Toll), 1971-ben bemutatott brit bűnügyi akciófilm Alistair MacLean hasonló című regénye alapján, rendezője Étienne Périer, főszereplői Anthony Hopkins, Robert Morley és Nathalie Delon. Időnként előfordul a szó szerint lefordított „Nyolc harang zúg” magyar címen is.

A film készítése[szerkesztés]

A film meséje hűen követi a regényben leírt történetet, a párbeszédek megőrizték a könyv stílusát, ami nem véletlen, hiszen maga az író, Alistair MacLean választotta ki és ajánlotta megfilmesítésre ezt a regényét. A műfaj sajátosságai miatt a cselekmény néhány fordulatán változtattak, az eredeti könyv szerint egy Agatha Christie-szerű nagy leleplezés zárja a történetet, a filmben látványos tűzharcban történik meg a végső leszámolás.

Elliott Kastner, a producer úgy tervezte, ez a film egy többrészes kalandfilm-sorozat első része lesz, Alistair MacLean népszerű ügynökregényei alapján, amelyeknek Philip Calvert, a haditengerészeti titkosügynök lesz a főhőse. Kastner reményei szerint ez a sorozat a James Bond-filmek helyébe lépett volna, mivel ekkor (1969–70-ben) úgy tűnt, Sean Connery a Csak kétszer élsz után nem vállal több James Bond-szerepet. Az Őfelsége titkosszolgálatában mérsékelt sikere után sokan hitték, hogy Connery távozásával a sorozat meg is szűnik. Calvert szerepét Kastner Michael Jaystonnak vagy Anthony Hopkinsnak szánta, végül az utóbbi mellett döntött. Az ekkor 34 éves Hopkins a Bond-filmek dublőr-szervezőjének, Bob Simmonsnak tanácsai alapján alaposan lefogyott, hogy meggyőzően hasonlítson a Királyi Haditengerészet tisztjére, aki – szerepe szerint – különleges kommandós és harci búvár-kiképzést is kapott.[2]

Derűs színfoltot képvisel a filmvígjátékokból ismert Robert Morley, az arisztokratikus és kényesen előkelő Sir Arthur szerepében, aki lenéző megjegyzéseket tesz az alacsony származású Calvert-re („valami népiskolába járt északon),” és felháborodik, amikor magas társadalmi osztályba emelkedett klubtársa, Sir Anthony Skouras (átmenetileg) gyanúba kerül: „Tudja, Calvert nem igazi úriember, és soha nem is lesz azzá.” A Skourast alakító Jack Hawkins a forgatás előtt néhány évvel gége-eltávolító műtéten esett át, az eredeti angol nyelvű felvételen Charles Gray hangján beszél.[3] Charlotte, a gengszterfeleség (Nathalie Delon) jól hasznosítja testi bájait, bántatlanul és meggazdagodva ússza meg a felelősségre vonást.

A helikopteres kutatás (igen látványos) jelenetsorában egy Westland Widgeon-t használtak, a film elején megjelenik egy Aérospatiale Alouette II, amely Calvert-t hozza a Főhadiszállásra.

Kiderült azonban, hogy a When Eight Bells Toll a vártnál kevesebb nézőt vonz.[4] Connery is visszatért, sikerrel alakította Bondot a Gyémántok az örökkévalóságnak c. filmben, a producerek további Bond-filmek készítéséről döntötték, a sikeres Bond-sorozatot még sok éven át, Connery (tényleges) távozása után is, más színészekkel tovább folytatták. A Philip Calvert-sorozat tervét törölték.

A film címe[szerkesztés]

A „nyolc harangütés” magyarázata: Brit hajókon a fedélzeti őrség négyórás váltásokban történik. Az idő múlását és az őr ébren létét a hajóharang félóránkénti megkondításával jelzik. A harang nyolcadik megütése a szolgálat végét, az őrségváltás idejét jelzi.[5] A délelőtti őrség („forenoon”) nyolcadik ütése delet, az első éjszakai őrség („first”) nyolcadik harangütése éjfélt jelez. A mai nyelvben az „eight bells toll” kifejezés kb. ezt jelenti: „éjfélt (vagy delet) üt az óra”. A regény és a film címe a végső leszámolás megindításának éjféli időpontjára utal.[6][7] A néhol előforduló, betű szerinti magyar fordítás „Nyolc harang zúg” nem adja vissza ezt a jelentést.

Tartalom[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Brit Királyi Haditengerészet két különleges ügynökét, Philip Calvert-t (Anthony Hopkins) és Roy Hunslettet (Corin Redgrave) berendelik a titkosszolgálat központjába, ahol Sir Arthur Arnford-Jones (Robert Morley) igazgató egy bűncselekmény-sorozat felderítésével bízza meg őket. Sir Arthur elismeri Calvert kapitány kiváló szakmai képességeit, bár időnként lenézően nyilatkozik az „alsóbb néposztályokból felkapaszkodott népség” szörnyű viselkedéséről. Az Ír-tengeren kalóztámadás ért több hajót, amelyek nagy értékű aranyrudakat szállítottak. A foglyul ejtett személyzet egy része később előkerül, másoknak a hajóval és szállítmánnyal együtt nyoma vész. Sir Athur és kollégája, Lord Charnley (Derek Bond) nemzetbiztonsági problémának látja az ügyet. Calvert javaslatára Sir Arthur két fedett nyomozóját beépíti a legközelebb induló hajóra, a 8 millió angol font értékű aranyrudat szállító „Nantesville”-re. Az ügynökök titkos rádiójelentései alapján Calvert és Hunslett, tengerbiológusoknak álcázva, a „Firecrest” kutatóhajóval követik őket. A Skót-felföld partjainál, Torbay szigetének kikötőjében (a név utal a felvétel eredeti helyszínére, a Mull szigeti Tobermory-ra) megszakad a kapcsolat. Calvert éjszaka a „Nantesville” fedélzetére lopózik. Két kollégáját meggyilkolva találja. Fegyveresek támadnak Calvert-re, aki megsebesül, de a golyózápor elől a tengerbe veti magát, és úszva elmenekül.

A „Firecrest”-re visszatérve Calvert titkos rádióadóján jelenti Sir Arthurnak, hogy az eset komoly, a „Nantesville”-t birtokló kalózokat szárazföldi bűntársaik értesíthették, az ügynököket lebuktatták és megölték, az ő érkezését is felkészülten várták. Calvert gyanúja szerint Torbay környékén lehet a kalózok támaszpontja. Az adást megszakítja, mert a hajóra kiszáll a vámőrség, MacDonald rendőr őrmester vezetésével. Rutin-ellenőrzés címén kutatnak a hajón, ellenőrzik Calvert összes engedélyét, végül gyanakodva távoznak a hajóról.

A sziget belsejét járva Calvert felfedezi, hogy a távíróoszlopok ki vannak döntve, a drótok elvágva. A megjelenő MacDonald őrmester szerint az éjszakai vihar tette tönkre, de már intézkedtek a javításról. Bár Calvert nem emlékszik éjszakai viharra, gyorsan kapcsol, és elmondja, a vihar az ő hajójuk rádióját is tönkretette. Az őrmestertől megtudja, hogy az öbölben panamai zászló alatt hajózó fényűző luxusjacht, a „Shangri-La” tulajdonosa egy ciprusi származású milliárdos, Sir Anthony Skouras (Jack Hawkins), aki Calvert szerint gyanús ügyletekből szerezte vagyonát. Az őrmester figyelmezteti, hogy a helyi lakosok – köztük ő maga is, aki korábban két fiát vesztette el – sokat köszönhetnek Skouras önzetlen támogatásának. A vidéket járó Calvert-t később két helyi férfi megtámadja és megveri, figyelmeztetésül, hogy ne szimatoljon. Hunslett közben a falu kocsmáit járva megtudja, hogy a környéket balsors sújtja, embereknek vész nyoma, fura balesetek történnek, több halászhajó is eltűnt, személyzetével együtt.

A két „biológus” meghívást kap a luxusjachtra. Megismerkednek Skouras-szal, a feleségével, a vonzó Charlotte-tal (Nathalie Delon), valamint Skouras üzlettársával, Lavorskival és annak társaival. Skouras gyakran emlegeti első, elhalt feleségét. Calvert-nek feltűnik a Skouras-házaspár feszült és ellenséges viszonya, amit Lavorski elégedetten szemlél. Visszatérve megállapítják, hogy távollétükben idegenek jártak a lehorgonyzott kutatóhajón. Calvert jelenti Sir Arthurnak, hogy Skouras állhat az aranyrablások mögött. Felháborodva visszautasítják: Sir Anthony Skouras minden gyanún felül áll, a legjobb körökben tiszteletet élvező személyiség, Sir Arthur és Lord Charnley megbecsült klubtársa. Sir Arthur azonnal visszarendeli Calvert-t. Másnap hajnalban helikoptert küld érte. Calvert távozása után a kutatóhajóra visszaigyekvő Hunslettet elfogják a kalózok.

Az igazi Duart kastély, Mull szigetén

A helikopter pilótáját, Williams hadnagyot Calvert utasítja, ne Londonba vigye, hanem kutassák át a szigetet. A kalózok rejtekhelyét keresi, a vad sziklafalak között rejtőző barlangokba néz be. Eldugott cápavadász telepre bukkan, keménykötésű vezetőjük, Hutchinson segítséget ígér Calvert-nek. Egy sziklafokon álló kastélyban leszállva találkozik annak lakóival, Lord Kirkside-dal és annak tizenéves leányával, akik rémültnek tűnnek, elutasítóan viselkednek. Torbay-ba visszatérőben a helikopter golyózáporba kerül, a pilóta halálos lövést kap, a jármű a tengerbe zuhan, Calvert a víz alatt menekül ki a roncsból, szerencsésen elkerüli a motorcsónakon érkező, rá vadászó támadókat, és partra kecmereg. A Firecrest-re visszajutva látja, hogy társának, Hunslettnek nyoma veszett.

Meglepetésére a hajón főnöke, Sir Arthur Arnford-Jones várja, és felelősségre vonja az „elfogadhatatlan függelemsértésért”. Calvert jelentését meghallgatva azonban igazat ad neki, és szabad kezet ad a további nyomozásban. A hajót éjszaka kalózok támadják meg, de Calvert és „Arthur bácsi” felkészülten várják őket. Az egyiket Calvert megöli, és a tengerbe veti. Az életben maradt támadót átadják a helyi rendőrségnek. Calvert azonban figyeli és követi McDonald őrmestert, aki a „Shangri-La”-ra indulna jelentést tenni. A sarokba szorított őrmester vallomást tesz: tud az aranyrablásokról, de a kalózok zsarolják, fiait túszként tartják fogva. Beleegyezik, hogy segíti Calvert-t, hogy megmentse fiait.

A „kutatóhajóra” menekül Charlotte, aki előadja, hogy férje és barátai bántalmazták. Calvert, bár bizalmatlan, megengedi, hogy velük tartson. Indulásra készülve felvonják a horgonyt, és megtalálják Hunslett rákötözött holttestét. A kalózok motorcsónakkal közelednek, a barátja halálán feldühödött Calvert legázolja a csónakot, az úszva menekülőket agyonlövi. Calvert elmondja, gyanúja szerint a kalózok támaszpontja a kastélyban van, gyanítja, hogy az elrabolt hajókat elsüllyesztik, hogy láthatatlanul kirakodhassák az aranyrudakat. Segítségért megy a cápavadász kolóniára. Átszállnak Hutchinson ütött-kopott hajójára, a „Charmane”-ra, így feltűnés nélkül megkereshetik azt a mély tengeröblöt, amely egyedül alkalmas nagyobb hajók eltüntetésére. Calvert könnyűbúvár felszerelésben lemerül és megtalálja a „Nantesville”-t, ahol éppen nehézbúvárok rakják kifelé az aranyrudakat. Egyiküket, akiben Hunslett gyilkosát gyanítja, megtámadja és megöli. A „Shangri-La” fedélzetén közben feltűnik Sir Arthur tiszttársa, Lord Charnley, aki szintén a bűnözők cinkosa.

Calvert terve szerint Hutchinson és emberei éjfélkor behatolnak a kastély alatti szűk szájú, alig látható sziklabarlangba, hajóval. Ő maga a kastélyba indul, de előtte még magáévá teszi a felkínálkozó Charlotte-ot (bár gyanakszik rá). Calvert kötélen felmászik a sziklafalon és behatol a kastélyba. Megöl néhány fegyveres őrt, majd kikérdezi az álmából riasztott Sue Kirkside-ot. Kiderül, Skouras ártatlan, zsarolás áldozata, igazi felesége él, túszként tartják fogva a kastély alatti tömlöcben, más helybéliekkel együtt. Sue segítségével Calvert kiszabadítja a foglyokat, köztük McDonald őrmester fiait, és Lady Skourast is. Utána lelopózik a kastély alatti sziklaüregben lévő kikötőbe, ahol Lavorski emberei a megszerzett aranyrudakat rakodják ki. Azt is látja, hogy éjfél előtt Lavorski rádióüzenetet kap, mire abbahagyják a munkát és fegyveresen elrejtőznek.

Éjfélkor (a „nyolcadik harangütésre”) Hutchinson hajójával betör a rejtett kikötőbe. A gengszterek már várják őket, mert Charlotte – valójában Lavorski felesége – titkos rádióadón elárulta a kalóznak Calvert-ék terveit. A válságos pillanatban Calvert beavatkozik, tűzharc tör ki, Calvert és a cápavadászok letarolják a kalózokat. Calvert megdöbbenve látja köztük Lord Charnley-t az Admiralitásról, akit Hutchinson terít le szigonyágyúval. Sir Arthur fejcsóválva korholja barátját és klubtársát, Sir Anthony Skourast, hogyan keveredhetett ilyen „hozzánk nem illő társaságba”. Nem fér a fejébe, hogy éppen a nagyra becsült Lord Charnley állt a nagyszabású biztosítási csalások mögött. A megözvegyült Charlotte-ot – árulása ellenére – Calvert hagyja elszökni, még egy aranyrudat is ad neki.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[8] Magyar cím
„Nyolc harang zúg”
Magyar hang[9]
Magyar cím (2013):
„Az arany rabjai”
Magyar hang[10]
Philip Calvert titkosügynök Anthony Hopkins Dunai Tamás Epres Attila
Roy Hunslett, Calvert társa Corin Redgrave ? Szabó Máté
Sir Arthur Arnford-Jones („Arthur bácsi”) Robert Morley ? Perlaki István
Charlotte Nathalie Delon ? Kiss Erika
Sir Anthony Skouras Jack Hawkins ? Szersén Gyula
Lord Charnley, Admiralitás Derek Bond ? ?
Lavorski, gengszter Ferdy Mayne ? ?
Helikopterpilóta Maurice Roëves ? ?
Tim Hutchinson, cápavadász Leon Collins ? ?
Imrie kapitány Peter Arne ? ?
Lord Kirkside Tom Chatto ? ?
Sue Kirkside, a leánya Wendy Alnutt ? Fésűs Bea
Macdonald rendőr őrmester Charlie Stewart ? Szokolay Ottó

Az első magyar szinkron résztvevői közül csak Dunai Tamás neve ismert, a többi résztvevő neve és a készítés ideje nem lelhető fel.[9] A második magyar szinkron 2013-ban készült, a főszereplőt Epres Attila szinkronizálta, a többi résztvevő neve csak ábécé-rendben lelhető fel: Fehér Péter, Fésűs Bea, Hamvas Dániel, Kiss Erika (I), Perlaki István, Szabó Máté, Szatmári Attila, Szersén Gyula, Szokolay Ottó, Szűcs Sándor, Várday Zoltán.[10]

Bakik és logikátlanságok[szerkesztés]

A film kritikusai több kisebb-nagyobb bakira hívták fel a figyelmet.[3]

  • A nyitó jelenetben Calvert egy Alfred Hitchcock stílusú helyzetben egy ráirányuló pisztolycsővel szembesül, majd kiderül, hogy a pisztolyt tartó ember halott, hátával falnak támaszkodik, de hátba van szúrva.
  • Az elsüllyesztett hajót kutatva Calvert és Hutchinson hajóval mennek a helyszínre (ahol nincs más hajó), majd Calvert könnyűbúvárként, a víz alatt keresi és találja meg a roncsot. A roncsban dolgozó nehézbúvárokat a felszínről tömlőn át látják el levegővel, de a kompresszoros hajót senki sem keresi.
  • A víz alatti búvár-párharc után visszatérve Calvert azt mondja, a nehézbúvár halála véletlen balesetnek fog látszani. Valójában perceken át kellene égetnie a saját erős légpótló tömlőjét, hogy ez bekövetkezzen.
Az igazi Fingal’s Cave barlang Staffa szigetén

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A film külső felvételeit Északnyugat-Skóciában, a Belső-Hebridákon forgatták.[11][12] A belső felvétek a Pinewood stúdióiban készültek.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A filmben látható Westland Widgeon helikoptert (az amerikai Sikorsky H-5a brit gyártmányú változatát) a forgatáshoz a Királyi Haditengerészeti Mentőszolgálat (Royal Navy Rescue) színeire festették át.
  • A forgatás során Anthony Hopkins viszonyba keveredett Jennifer Lyntonnal, a producer egyik asszisztensnőjével, kedvéért 1972-ben elhagyta első feleségét, Petronella Barker színésznőt és leányukat, Abigailt. 1973-ban feleségül vette Lyntont (2002-ben elváltak).[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Költségvetés (imdb.com)
  2. Bob Simmons: Nobody Does It Better: My 25 Years of Stunts With James Bond and Other Stories, Blandford, 1987.
  3. a b Filmismertető, írta Enoch Sneed. The Spinning Image (thespinningimage.co.uk)
  4. Peter Waymark. „Richard Burton top draw in British cinemas.” Times, London, 1971. december 30. (2). The Times Digital Archive. Web, 2012. július 11.
  5. Lesley Nelson-Burns: Eight Bells (vers a „nyolc harangütésről”, magyarázattal). (contemplator.com)
  6. Idő jelzése a hajó harangjával (www.navy.mil). [2016. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 21.)
  7. Urban Dictionary: a nyolc harangütés magyarázata
  8. http://www.imdb.com/title/tt0067976/fullcredits?ref_=ttco_sa_1
  9. a b Nyolc harang zúg az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  10. a b Az arany rabjai az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  11. a b Locations (imdb.com)
  12. a b Scotland: the Movie Location Guide / When Eight Bells Toll
  13. Michael Feeney Callan. Anthony Hopkins: The Unauthorized Biography. (angol nyelven). New York: Charles Scribner’s Sons, 133. o. (1994). ISBN 978-0684196794 

További információk[szerkesztés]