Az aligátor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az aligátor
(Alligator)
1980-as amerikai film
RendezőLewis Teague
Műfaj
  • szörnyfilm
  • horrorvígjáték
  • sci-fi film
ForgatókönyvíróJohn Sayles
Főszerepben
ZeneCraig Hundley
Gyártás
GyártóLions Gate Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő89 perc
Költségvetés1 750 000 $
Forgalmazás
Bemutatóamerikai 1980. július 2.
Korhatáramerikai 18 év
Bevétel6 459 000 $ (világszerte)
Kronológia
KövetkezőAlligator II – The Mutation
További információk
SablonWikidataSegítség

Az aligátor (eredeti cím: Alligator) 1980-ban bemutatott amerikai sci-fi-horrorfilm, melyet Lewis Teague rendezett. A Lions Gate Entertainment készítette.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy tizenéves kislánynak anyja vesz egy bébi aligátort floridai nyaralásukon. Mikor hazaérnek Chicago-ba, az állatoktól való fóbiától szenvedő apa megelégeli a kis lényt és lehúzza a WC-n. 12 évvel később a csatornában élő, életben maradt aligátor kísérletekre használt kisállatokat eszik, melyeken hormonokat növelő szert teszteltek, emiatt 11 méter hosszúra megnő.

Újabb kisállatokat dob a csatornába az arra kijelölt személy, de az aligátor brutális módon elpusztítja. A kezét a szennyvíztisztító-telepen találják meg és az életunt detektívet, David Madisont (Robert Forster) jelölik ki az ügy megoldására. Kollégájával lemennek a csatornába, ahol a hatalmas állat elkapja társát. A főnöke, Clark (Michael V. Gazzo) megismerteti a hüllő szakértővel, Marisa Kendall-lal (Robin Riker), aki 12 éve még kislányként kapta az állatot.

A kutatás során az állat több rendőrt és lakost megöl. Luke Gutchel (Sydney Lassick), a gazdag öregúr partit és menyegzőt rendez lányának. Az odaérkezett aligátor több pincérrel, vendéggel is végez. David és Marisa is a helyszínre ér, követik az állatot a csatornába, ahol Davidnek sikerül felrobbantania. Azt azonban nem veszik észre, hogy a csatornában még egy kis aligátor van.

A film készítése[szerkesztés]

A filmet Los Angeles-ben és környékén forgatták. Bár a megjelent DVD-n Chicago szerepel helyszínként, a filmen feltűnő rendőrautókon missouri rendszám látható, illetve a film egy jelenetében is látható egy "Welcome to Missouri" tábla.[1]

Fogadtatás[szerkesztés]

1981-ben a forgatókönyvíró John Sayles-t, 2008-ban a film DVD-jét jelölték Szaturnusz-díjra.[2] A Rotten Tomatoes weboldalon a kritikák összértékelése 60%-os, míg a nézők értékelése mindössze 48%-os.[3] Roger Ebert filmkritikus szerint a cselekmény teljesen általános, filmet „le kéne húzni a vécén, hogy lássuk, abból is kinő-e valami nagy és félelmetes”.[4] A The New York Times kritikusa ezzel ellentétben úgy vélte, a szellemes forgatókönyv tele van ötletes utalásokkal, különös szereplőkkel, melyek mellett tűrhető effektek és megfelelő mennyiségű feszültség teszi az egészet egy szórakoztató filmmé.[5]

A folytatás[szerkesztés]

A film folytatása a csak videókazettára 1991-ben kiadott Alligator II: a mutáció című film, főszereplői Joseph Bologna és Dee Wallace.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alligator Film Review. A Life at the Movies, 2010. április 23. [2011. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 7.)
  2. 'Alligator (1980) - Awards'. IMDb. (Hozzáférés: 2011. április 7.)
  3. 'Alligator (1980)'. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. április 7.)
  4. Ebert, Roger: 'Alligator'. rogerebert.suntimes.com, 1980. november 26. [2010. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 7.)
  5. Canby, Vincent: 'Alligator - Review'. movies.nytimes.com. (Hozzáférés: 2011. április 7.)
  6. 'Alligator II: The Mutation (1991)'. IMDb. (Hozzáférés: 2011. április 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alligator (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]