Az Oxfordi Egyetem címere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Oxfordi Egyetem címere.

Az Oxfordi Egyetem címere egy nyitott könyvet ábrázol, melyben három arany korona körül a 'Dominus illuminatio mea' felirat olvasható.

A címer leírása a következő:

Azúr alapon nyitott, teljes alakos könyv, mely vörös díszített bőrrel van bevonva, s melynek jobb oldalán hét pecsét van, belsejében pedig a DOMINVS ILLVMINATIO MEA szavak olvashatóak; mindez három, alulnézetből látható korona között, melyek közül kettő fenn, egy pedig lent helyezkedik el.[1]

A címer nagyjából 1140 óta létezik, ez alatt kinézete több alkalommal megváltozott. Például mind a pecsétek száma, mind a szöveg módosult már. A címer mai változata, ahol már nincsenek csontok, s helyettük egy harisnyakötő szegélyezi a címert, amin a 'UNIVERSITY OF OXFORD' felirat látható, 1993-ban készült el, és jelenleg bejegyzett védjegy.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Arms of the University of Oxford című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oxford University Calendar 2005–2006 (2005) p.1 has blazon of the arms of the University — Oxford University Press ISBN 0-19-928370-2.

Külső hivatkozások[szerkesztés]