Az Ermitázs Önkéntes Szolgálata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ermitázs Múzeum Önkéntes Szolgálata egy az Ermitázs programjai közül, mely orosz és külföldi diákokat egyesít ebben a fiataloknak szóló szervezetben. Lehetőséget biztosít az érdeklődőknek arra, hogy gyakorlatban is megismerkedhessenek az Ermitázs munkájával és közvetlenül részt vehessenek különböző események előkészületeiben, lebonyolításában, valamint a Múzeum egyéb érdekes projektjeiben.

A megalakulás története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Önkéntes Szolgálat megszületése szorosan összekapcsolódik Szentpétervár háromszáz éves jubileumi ünnepségeinek előkészületeivel. Az Ermitázs aktívan részt vett az eseményen, számos programot szervezett mind a város lakosai, mind pedig magas rangú vendégek számára. Az ezzel járó rengeteg munka azonban már meghaladta a múzeum erőit, így mikor az Ermitázst önkéntesek keresték fel, hogy segítségüket felajánlják, támogatták kezdeményezésüket. 2003-ban Mihail Kozsuhovszkij, a háromszáz éves jubileumi ünnepségen segítséget nyújtó fiatalok csoportjának vezetője azzal az ajánlattal fordult az Ermitázs igazgatóságához, hogy alakítsanak önkéntes szolgálatot idegen nyelveket beszélő diákok számára. Ennek eredményeként még azelőtt sikerült 150 embert összetoborozni és felkészíteni a múzeumi munkákra, hogy hivatalosan elfogadták volna a projektet. Tavasszal a program megkapta a „Háromszáz Éves Pétervári Jubileumi Ünnepségek Bizottságának” támogatását, és 2003. május 23-án az Ermitázs megnyitotta kapuit az önkéntes segítők számára. M. Kozsuhovszkijt kinevezték a múzeum egyik fő munkatársává és az Önkéntes Szolgálat vezetőjévé, a projekt pedig elnyerte a „Múzeum különleges programja” státuszt és a mai napig sikeresen működik.

Az első években az önkéntesek kidolgozták a múzeum egyes részlegeinek együttműködési feltételeit és rendszerét, meghatározták a fő irányvonalakat, célokat az Ermitázs falain belül és kívül.

A csapat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az önkéntesek csapata folyamatosan bővül, összetétele rendkívül színes. Dolgoznak itt egyetemisták, iskolások és nyugdíjasok is, oroszok és külföldiek egyaránt. Mindenki annyi időt tölt a múzeumban, amennyit megengedhet magának, és olyan elfoglaltságot választ, ami megfelel érdeklődésének, emellett pedig mindenki kiveszi a részét a kötelező közös munkákból is. Dolgoznak itt Oroszországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Svájcból, Franciaországból, Olaszországból, Németországból, Magyarországról és rengeteg más országból is. Az önkéntesek között vannak bölcsészek, aracheológusok, művészettörténészek, tanárok éppúgy, mint újságírók, mérnökök, villamosvezetők, pultosok, vagy zenészek.

Tevékenység[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az önkéntesek segítik az adminisztrátorok munkáját: fogadják és beléptetik a látogatókat, ügyelnek a múzeum rendjének betartására. Fontos önkéntesi feladat továbbá a tudományos kutatómunkában nyújtott segítség az Ermitázs különböző részlegein: az őrzött kincsek rendszerezése, kategorizálása és restaurálása. Ezen a két irányvonalon kívül az önkéntesek idegen nyelveket oktatnak és fordítanak, adminisztratív és szerkesztői feladatokat látnak el, segédkeznek kiállításokon, színházi előadásokon és koncerteken, valamint a múzeum egyéb programjain, mint például a Nemzetközi Jótékonysági Bálon a Téli Palotában, vagy az Ermitázs Baráti Körének találkozóin. Az önkéntesek más alosztályokkal és részlegekkel is együttműködnek, úgy mint: a vendégfogadási bizottság, a kelet-európai, a szibériai archeológiai és az antik részlegek, a marketing és a különleges események osztálya, a kortárs művészetek részlege, az Ermitázs színháza és sajtóosztálya. Ezen kívül az önkéntesek részt vesznek nemzetközi szemináriumokon és konferenciákon, ezzel is segítve a múzeum fejlődését.

Az önkéntesi szolgálat tevékenysége magában foglalja továbbá olyan saját projektek létrehozását és megvalósítását, melyek célja, hogy felkeltsék a fiatalság érdeklődését napjaink kulturális problémái iránt és felelősséget ébresszenek bennük ezen örökség megőrzésére.

A „Ropsa” projekt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az önkéntesi szolgálat első projektje az úgynevezett „Ropsa” projekt volt. Ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a Ropsa-ban található park és építészeti együttes megőrzésének problémájára. Ropsa délnyugatra helyezkedik el Szentpétervártól, és az UNESCO kulturális világörökség részét képezi, az itt található XVIII. századi palotának köszönhetően.

WHY (World Heritage & Youth) – Világörökség és a fiatalság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

World Heritage & Youth – Világörökség és a fiatalság: az önkéntesi szolgálat jelenlegi legfontosabb projektjének elnevezését („WHY” - angolul: „miért”) kérdésként is értelmezhetjük: „Miért fontos a mai fiatalság számára a kulturális örökség megőrzése?” Az önkéntesek és a kulturális örökség megőrzésével foglakozó szakemberek is igyekeznek választ adni erre a kérdésre kulturális események, kerekasztal-beszélgetések keretein belül, vagy éppen a KGIOP (КГИОП) és a VOOPIK (ВООПИК) képviselőivel, archeológusokkal, történészekkel és aktivistákkal való találkozások folyamán. A program fő célja az, hogy minél több fiatalban ébresszen érdeklődést a múlt hagyatéka iránt, és érdekeltté tegye őket ezek megőrzésében.

Nyári egyetem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WHY (World Heritage & Youth — Világörökség és a fiatalság) keretein belül 2009. óta az Ermitázs Önkéntesi Szolgálata és a Rosatom állami cég minden évben nyári egyetemet szervez, melyen azok a diákok vehetnek részt, akik helyezést érnek el a Rosatom ZATO–ban zajló speciális versenyén (ZATO/ ЗАТО — zárt államigazgatási területen zajló oktatás, kutatás és egyéb tevékenységek, főleg atomenergiával kapcsolatban). E három-négy hét folyamán az ország minden részéből ideérkező, főleg műszaki képzettségű fiatalok önkéntesként dolgoznak az Ermitázsban, szabadtéri múzeumokat látogatnak, a kulturális örökség megőrzésével foglalkozó szakemberekkel találkoznak, ásatásokon vesznek részt. E programnak köszönhetően a fiatalok különleges ízelítőt kaphatnak a múzeumi munkákból, jobban megérthetik a tárgyi kulturális örökség valódi értékét és másképp tekintenek hazájuk történelmére, kultúrájára.

Vetélkedők, pályázatok és játékok gyermekeknek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Ermitázs önkéntesi szolgálata minden évben szervez iskolásoknak és középiskolásoknak szóló játékokat, vetélkedőket. A gyermekek játékos formában ismerkedhetnek meg a világtörténelemmel, különböző országok kulturális hagyatékával. A játékok során a múzeum termeit bebarangolva kincseket, kiállítási tárgyakat kell megkeresniük. 2009. februárjában például a „Szkíta napon” a gyermekek játszva ismerkedhettek meg nem csak a szkíták világával, de az altáji, pazyryki nomád népek gazdag kultúrájával. Ezek az Önkéntesi Szolgálat és az Ermitázs különböző részlegei által rendezett vetélkedők elsősorban oktató jellegűek. A gyermekek tematikus tárlatvezetésen vesznek részt és kisebb kutatásokat végeznek, így önállóan fedezhetik fel maguknak a történelem és kultúra csodálatos világát. A pályázatokat animáció, multimédiás munkák és számítógéppel készült rajz kategóriákban hirdetik meg, és a nyertesek munkáit a múzeum termeinek képernyőin jelenítik meg.

Az Ermitázs Önkéntesi szolgálata által megrendezett játékok, vetélkedők, pályázatok:

 • „Cicák és macskák – kicsik és nagyok”, 2012. április
 • „9 nappal a szeptemberi Calenda előtt”, 2011. december
 • II. Miklós kocsiszíne a Téli Palotában”, 2011. február
 • „A megnyitó küszöbén”, 2010. október
 • „Az olimposzi istenek nyomában”, 2010. április
 • „Játékok önkénteseknek”, 2009. december
 • „Szkíta nap”, játék, 2009. április
 • „Jégkorszak”, játék, 2008. december

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Клуб волонтёров
 • Отказники.ру
 • Волонтёры (фильм)
 • Благотворительный фонд «Право Матери»
 • Благотворительность
 • Взаимопомощь

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]