Az Egyesült Államok Capitoliuma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 38° 53′ 23″, ny. h. 77° 00′ 32″

A neoklasszikus Capitolium nyugati homlokzata

A Capitolium (ejtsd: kapitólium, angolul United States Capitol) az Egyesült Államok Kongresszusa, a szövetségi kormányzat törvényhozó ágának székhelye. Washingtonban van (Columbia Kerület), a Capitolium-dombon (Capitol Hill), a National Mall nevű nagy park keleti végén. Az amerikai nép és az amerikai törvényhozás szimbóluma, egyúttal egy jelentős amerikai művészeti kiállításnak is otthont ad.

Bár nem a Kerület földrajzi középpontja, itt találkoznak a várost négy kvadránsra osztó tengelyek. Hivatalosan a Capitolium keleti és nyugati oldala is első homlokzat, történetileg azonban a keleti oldal volt az épületnek az az oldala, ahová a vendégek és az előkelőségek érkeztek.

Tervezője William Thornton volt. 1793-ban kezdték építeni, a Kongresszus először 1800. november 17-en ülésezett itt, az építkezés azonban ezután meg folytatódott. Az 1850-es években az épületet jelentősen bővítették.

Magassága 88 méter.

Látogatócentruma a vasárnapot kivéve egész héten nyitva áll (8.30 és 16.30 közt), ingyenesen látogatható egyénileg, vagy szervezett túra keretében. A Szenátus és a Képviselőház galériái nyitottak a látogatók előtt, amikor a testületek üléseznek.

A Capitolium területe 775 000 négyzetláb (72 000 négyzetméter), ebből a látogatócentrum területe 580 000 négyzetláb.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az United States Capitol című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Egyesült Államok Capitoliuma témájú médiaállományokat.