Az álmodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az álmodó
(Dreamer)
2005-ös amerikai film
RendezőJohn Gatins
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Gatins
Főszerepben
ZeneJohn Debney
OperatőrFred Murphy
VágóDavid Rosenbloom
Gyártás
Gyártó
  • Tollin/Robbins Productions
  • Hyde Park Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő102 perc
Költségvetés32 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2005. szeptember 10.
KorhatárKN I. kategória (F/3846/J)
Bevétel38,7 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az álmodó (eredeti cím: Dreamer, illetve Dreamer: Inspired by a True Story) 2005-ben bemutatott amerikai sport-filmdráma, melyet John Gatins írt és rendezett (rendezői debütálásaként). A főbb szerepekben Kurt Russell, Kris Kristofferson, Elisabeth Shue és Dakota Fanning látható.

2005. szeptember 10-én debütált a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, majd október 21-én került az amerikai mozikba a DreamWorks Pictures forgalmazásában.

Cselekmény[szerkesztés]

Ben Crane sikeres tréner, de egy váratlan baleset változást hoz az életében. Soñador, azaz Szonya, a versenyló felbukik a pályán és eltöri a lábát. A tulajdonos, Palmer el akarja altatni a lovat, Bent pedig kirúgni, mert nem tudja kifizetni. Ben elfogadja a törött lábú lovat és a hiányos fizetést, ezután hazaviszi a lovat. Lánya, Cale, mindenképpen szeretné, ha a lovat meggyógyítanák. A ló sérülése gyógyítható, Szonya lábát sínbe teszik és kipányvázzák, hogy ne tudjon mozogni, így megfelelően tudnak összeforrni a csontjai. Ha futni nem is tud többé, Ben tervei szerint legalább jó tenyészkanca lesz belőle.

Egy váratlan hír azonban romba dönti elképzeléseit: a kanca meddő. Csak Cale miatt nem altatta el a lovat, így a lány meg akar szökni a lóval. A ló megindul a kislánnyal és sebes vágtába kezd, ezáltal bizonyossá válik, hogy Szonya újra tud galoppozni. Elkezdik a lovat felkészíteni a versenyzésre, Szonya zsokéja koplalni kezd, így hozni tudja majd a versenysúlyát. Aztán benevezik Szonyát az év legrangosabb versenyébe és bár utolsónak, de meghívást kap.

A nevezési és indulási díjra nincs pénze a Crane családnak, egy arab üzletember segít nekik, cserébe a család majd a versenydíjból visszafizeti a kölcsönt. Palmerrel fogadást is kötnek, hogy Góliát Fia nevű nagyon jó lovát legyőzik. Ben az utolsó pillanatban vissza akarja léptetni a lovat, mert fél egy újabb sérüléstől, de a ló futni akar. Ben minden tartalék pénzét felrakja a bukmékereknél Szonya győzelmére.

A start után a kanca a mezőny végén találja magát, majd a zsoké verseny közben elveszíti a kengyelt, így még nagyobb lesz a hátrányuk. Mégis sorban hagyják le ellenfeleiket, míg végül jön a befutó és már csak Góliát Fia van előtte. A két ló nagy csatát vívnak a győzelemért, amiből végül Szonya kerül ki győztesen.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Kurt Russell Benjamin "Ben" Crane Sörös Sándor
Dakota Fanning Cale Crane Kántor Kitty
Kris Kristofferson Pop Crane Fülöp Zsigmond
Elisabeth Shue Lillian "Lilly" Crane Orosz Anna
David Morse Everett Palmer Rosta Sándor
Freddy Rodriguez Manolin Vallarta Simonyi Balázs
Luis Guzmán Balon Berzsenyi Zoltán
Ódéd Fehr Prince Sadir Varga Rókus
Ken Howard William "Bill" Ford Faragó András
Holmes Osborne Doc Fleming Forró István

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Dreamer (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. december 18.)
  2. Az álmodó - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 18.)

További információk[szerkesztés]