Avgusztin Ivanovics Volosin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Avgusztin Volosin szócikkből átirányítva)
Avgusztin Volosin
Született1874. március 17.
Kelecsény
Elhunyt1945. július 19. (71 évesen)
Moszkva
Állampolgársága
Nemzetiségeruszin
Foglalkozásagörögkatolikus pap
Tisztsége
  • a Csehszlovák Nemzetgyűlés tagja
  • Rectors of the Ukrainian Free University
  • miniszter
  • a Szojm tagja (1939–1939)
KitüntetéseiUkrajna Hőse, polgári tagozat
Halál okaszívinfarktus
SírhelyeOlšany temető[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Avgusztin Volosin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Volosin bronzszobra Ungváron, az Ung partján

Avgusztin Ivanovics Volosin (ukránul: Авґустин Іванович Волошин; Kelecsény, 1874. március 17.Moszkva, 1945. július 19.), csehül Augustin Vološin, magyaros névváltozatban Volosin Ágost ruszin nemzetiségű görögkatolikus pap, politikus. A rövid ideig létezett független Kárpát-Ukrajna miniszterelnöke volt.

Élete[szerkesztés]

Budapesten végezte tanulmányait, pedagógiai diplomát szerzett. Később görögkatolikus pap lett, Ungváron plébánosként tevékenykedett. Miután az Osztrák–Magyar Monarchia elvesztette az első világháborút, Volosin Kárpátalja Ukrajnához való csatolását szorgalmazta. A Központi Ruszin Nemzeti Tanács egyik alapítója, majd 1920-ig a kárpátaljai direktórium tagja lett. 1923-ban megalapította a Keresztény Néppártot, amelynek színeiben 19251929 között a csehszlovák parlament képviselője volt.

A müncheni egyezmény után megalakult, Andrej Bródy vezette kormánynak a közegészségügyi minisztere lett, majd Bródy lemondása után ő lett a miniszterelnök. 1939. március 14-én kinyilvánította Kárpátalja függetlenségét, azonban másnap a Magyar Honvédség megszállta a teljes területet, így Volosin kénytelen volt elmenekülni. A németek által megszállt Prágában telepedett le, ahol az Ukrán Szabadegyetem pedagógiai tanszékét vezette.

1945 májusában a SZMERS letartóztatta. A moszkvai Butirka börtönbe szállították, ahol ismeretlen körülmények között 1945. július 19-én meghalt. Holtteste jelenleg is ismeretlen helyen nyugszik.

Emlékezete[szerkesztés]

A szovjet uralom idején Volosin hazaárulóként volt megbélyegezve. A rendszerváltás után megváltozott ez a kép, jelenleg az ukránok az önálló Ukrajna megteremtésének egyik harcosának tekintik, ugyanakkor a ruszinok viszont az autonóm Ruszinkó létrehozójának is tartják őt. 2003-ban Ungváron, az Ung partján szobrot állítottak Avgusztin Volosinnak. Nevét viseli Ungvár, Lviv, Munkács és Felsőviznice egy-egy utcája.

Források[szerkesztés]

  1. BillionGraves (angol nyelven)