Autopsy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Autopsy
Információk
Eredet Egyesült Államok, Concord
Alapítva1987
Aktív évek19871995, 2008, 2009–napjainkig
MűfajDeath metal[1]
KiadóPeaceville Records
Kapcsolódó előadókAbscess
Death
Eatmyfuk
Sadus
Suffocation
The Ravenous
Tagok
Chris Reifert
Danny Coralles
Eric Cutler
Joe Trevisano
Korábbi tagok
Eric Eigard
Steve Cutler
Ken Sorvari
Josh Barohn
Freeway Migliore
Dan Lilker

Az Autopsy weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Autopsy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Autopsy egy amerikai death metal zenekar, melyet 1987-ben alapított Chris Reifert dobos/énekes. Az autopsy angol orvosi kifejezés, magyar megfelelője a boncolás. Az együttes 1995-ben feloszlott, de 2009 óta ismét aktívak.[2] Első négy lemezükkel felbecsülhetetlen hatást gyakoroltak a műfajra.[3] A Cannibal Corpse, a Deicide, az Entombed, a Dismember, a Gorefest, az Immolation és a Vomitory is fontos hatásaként jelöli meg az Autopsyt.[4][5] Sötét hangulatú death metal zenéjük jellegzetessége, hogy dalaikban gyakran alkalmazzák a doom metal ismertetőjegyeit. Megbotránkoztatást kiváltó lemezborítóik és dalszövegeik központi témája a gyilkolás, a kínzás, az emberdarabolás és a hullagyalázás.[6]

Történet[szerkesztés]

Kezdetek (1987-1991)[szerkesztés]

Az együttest 1987-ben alapította Chris Reifert, aki korábban a Death tagja volt. Hozzá csatlakozott Eric Cutler gitáros és Danny Coralles másodgitáros. Az együttest azzal a céllal hozták létre, hogy a lehető legbrutálisabb zenét alkossák meg.[7] Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Eric Eigard basszusgitáros. Eredetileg egy külön énekessel dolgoztak, de végül úgy döntöttek, hogy Reifert tölti be ezt a szerepkört is a dobolás mellett. Első hanganyaguk egy demó volt, mely Demo '87 címmel jelent meg 1987-ben. A megjelenést követően Eigard azonban elhagyta az együttest, helyére Ken Sorvari került. A kiadványt még egy demó követte, mely 1988-ban látott napvilágot Critical Madness címmel. Az anyagra Jeff Walker (Carcass) is felfigyelt, aki beajánlotta az együttest Paul "Hammy" Halmshaw-nak a Peaceville Records tulajdonosának. Még mielőtt nekiálltak volna a debütáló album rögzítésének Ken Sorvari bejelentette távozását.

A debütáló albumot 1989 januárjában rögzítették. A Severed Survival címre keresztelt korongra Steve DiGiorgio játszotta fel a basszussávokat, aki ekkoriban a Sadus basszusgitárosa volt. Az egyszerű felépítésű, thrash metal és doom metal hatásokban bövelkedő dalokat tartalmazó album jó visszhangot kapott a death metal undergroundban. A dalok szövegeit Reifert írta, aki a brutális horror/gore koncepciót részesítette előnyben. A megjelenést követően Sorvari visszatért az együttes soraiba. 1990-ben európai turnéra indultak, a Bolt Thrower, a Pestilence és a Morgoth társaságában. A turné végeztével megkérték Sorvari-t, hogy hagyja el a zenekart. Helyére Steve Cutler került. Az együttes következő turnéján már Cutler basszusgitározott. A körút során a Paradise Lost társaságában játszottak.

Klasszikus éra, feloszlás (1991-1995)[szerkesztés]

1990-ben egy EP-t jelentettek meg Retribution for the Dead címmel. A második teljes hosszúságú album 1991-ben jelent meg Mental Funeral címmel. Zeneileg a debütalbum által elkezdett irányt folytatták. A ma már klasszikusnak számító lemez nagy hatást gyakorolt a death metal műfajra, főleg annak svéd képviselőire. Cutler azonban elhagyta az együttest, helyére Josh Barohn került, aki korábban a Suffocation tagja volt. Azonban ő sem maradt sokáig, így az 1991-ben kiadott Fiend for Blood címre keresztelt EP-n ismét Steve DiGiorgio basszusozott. A megjelenést követően Barohn visszatért, így a harmadik lemezen már ő basszusgitározott. Az 1992-ben megjelent Acts of the Unspeakable az együttes legszélsőségesebb albuma,[7] melynek death/doom metal dalai továbbra is gyomorforgató szövegekkel lettek ellátva. A középtempós dalok mellé beékelődtek rövid, punkos egyszerűséggel feljátszott rövidebb dalok is. A borító egy haláltábort ábrázol, pontosabban csak egy kis részletét, mivel a zenekart több kritika is érte lemezborítóik miatt. Ezért a teljes festményt csak a belső borítóban tették megtekinthetővé. A megjelenést követően Barohn ismét elhagyta az együttest, helyére Freeway Migliore került.

Az anyagot népszerűsítő turné azonban a vártnál kevesebb sikert aratott, így felmerült a feloszlás gondolata is. Utolsó albumukat 1995-ben rögzítették. A Shitfun címre keresztelt anyagon ismét nagy szerepet kaptak a rövid punk/hardcore hatású dalok, a sötét hangulatú doom/death szerzemények mellett. Reifert ismét perverz dalszövegeket írt, melyek olyan témákat jártak körbe, mint a hullagyalázás, vagy a koprofágia. Utóbbira utal a bizarr lemezborító is. A megjelenést követően az együttes feloszlott, Reifert pedig megalakította Abscess névre keresztelt zenekarát, de Corallesszel is zenélt a The Ravenous nevű formációban. Míg Reifert az Abscess soraiban zenélt, addig két Autopsy válogatás is megjelent. A Ridden with Disease 2000-ben, míg a Torn from the Grave 2001-ben látott napvilágot. 2004-ben egy koncertlemez is megjelent Dead as Fuck címmel.

Újjáalakulás (2008-napjainkig)[szerkesztés]

2005-ben a Metal: A Headbanger's Journey című dokumentumfilm állított nekik emléket. A film narrátora Sam Dunn részleteket olvas fel Charred Remains című daluk szövegéből. Az évtized közepén pletykák kezdtek terjengeni egy esetleges újjáalakulásról, azonban Danny Coralles gitáros cáfolta a pletykákat. Nyilatkozatában kifejtette, hogy nem kíván részt venni egy Autopsy újjáalakulásban, valamint elmagyarázta, hogy nagyon alulértékelt zenekarnak tekinti az Abscesst.[8] 2008 szeptemberében azonban újra együtt muzsikált az Autopsy, mégpedig a Severed Survival album újrakiadása során. Az együttes két új számot rögzített, melyek folytatták a 90-es években készült lemezeik irányvonalát. 2009 júliusában bejelentették, hogy fellépnek a Maryland Deathfest-en. 2010 júniusában az Abscess hivatalosan is feloszlott, Reifert pedig kijelentette, hogy az Autopsy új nagylemezre készül. Először egy EP jelent meg 2010. szeptember 13-án. Az 5 dalt tartalmazóThe Tomb Within jó kritikákban részesült. Az anyagon a Reifert-Coralles-Cutler hármas mellett egy új tag, Joe Trevisano kezelte a basszusgitárt. A megjelenést követően stúdióba vonultak, hogy rögzítsék a visszatérő nagylemezt, mely 2011-ben jelent meg Macabre Eternal címmel.[9] Napjainkig további két nagylemezük: a The Headless Ritual (2013) és a Tourniquets, Hacksaws & Graves (2014) és egy DVD-jük, a Born Undead (2012) jelent meg.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi Tagok[szerkesztés]

Korábbi Tagok[szerkesztés]

Kisegítő zenészek[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek
EP-k/Kislemezek
Koncertlemezek
Demók
  • 1987 Demo (1987)
  • Critical Madness (1988)
Válogatáslemezek

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MusicMight :: Artists :: AUTOPSY. [2010. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 15.)
  2. Autopsy To Reunite For Next Year's Maryland Deathfest. Blabbermouth.net, 2009. július 17. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  3. AUTOPSY's CHRIS REIFERT Comments On First New Material In 15 Years – Feb. 5, 2009. (Hozzáférés: 2010. december 16.)
  4. HEAVYMETAL.ABOUT.COM :: INTERVIEWS :: Frank Harthoorn of GOREFEST. [2009. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 16.)
  5. Mudrian, Albert. Precious Metal: Decibel Presents the Stories Behind 25 Extreme Metal Masterpieces (page 146). Da Capo Press (2009. március 29.). ISBN 030681806X 
  6. Archivált másolat. [2010. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 16.)
  7. a b http://www.metalstorm.net/bands/biography.php?band_id=522&bandname=Autopsy
  8. Transcending the Mundane: Interview with The Ravenous. Basementbar.com, 2004. május 26. [2008. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 27.)
  9. Abscess Calls It Quits, Autopsy Back Full Time

Külső hivatkozások[szerkesztés]