Auditorio de Tenerife

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife Pano.jpg
Típus Operaház
Elhelyezkedése
Auditorio de Tenerife (Spanyolország)
Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 28° 27′ 22″, ny. h. 16° 15′ 05″Koordináták: é. sz. 28° 27′ 22″, ny. h. 16° 15′ 05″
Auditorio de Tenerife weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Auditorio de Tenerife témájú médiaállományokat.
Auditorio de Tenerife

Az Auditorio de Tenerife "Adán Martín"[1] (korábbi, de még mindig elterjedten használt elnevezésén Auditorio de Tenerife) a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek Santa Cruz de Tenerife városában található előadóterem és művészeti központ. Az épületet Santiago Calatrava Valls spanyol építész, szobrász tervezte. Az auditórium a városban található Alkotmány sétányon lett felépítve az Atlanti-óceán közelében, a Santa Cruz de Tenerife-i kikötő déli részében.

A központ építését 1997-ben kezdték meg és 2003-ban fejezték be. Az auditóriumot ugyanezen év szeptember 26-án avatták fel Fülöp asztúriai hercegnek, a spanyol korona trónörökösének jelenlétében. Az auditórium megjelenésének köszönhetően Santa Cruz de Tenerife építészeti jelképévé vált megépítését követően.[2] Egyes vélemények szerint emellett a spanyol építészet egyik emblematikus jelentőségű eleme. Az épület Tenerife szigetének egyik legfontosabb turisztikai látványossága.[3]

Névváltoztatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2011. január 28-án a tenerifei önkormányzat jóváhagyta az épület átnevezését: "Auditorio de Tenerife Adán Martín"-ra[4][5][6]a Kanári-szigetek korábbi elnöke, Adán Martín Menis tiszteletére, aki a kulturális központ felépítésének egyik fő támogatója volt. Ugyanakkor, számos helyi lakos és a média ellenezte a névváltoztatást.[7] A névváltoztatás ellenére a lakosság nagy része továbbra is az "Auditorio de Tenerife" elnevezést használja.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Auditorio de Tenerife témájú médiaállományokat.