Audion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1908-as Audion cső (Trióda).

Az Audion egy AM vevőkben használt demodulátor kapcsolás. A kapcsolás lényege, hogy egy darab aktív elemmel (tranzisztor, vagy elektroncső) végzi a jel demodulálását, és erősítését. A kapcsolást Lee De Forest dolgozta ki és 1906-ban megkapta rá a szabadalmat.[1]

A kapcsolás kidolgozását a szintén Lee De Forest által megalkotott audion cső tette lehetővé, ami egy kezdetleges trióda.

Elnevezése[szerkesztés]

A név Lee de Foresttől származik. Kifejezi azt, hogy emberi hang erősítése és továbbítása céljából hozták létre:[2] a latin audire (hall, hallás) és az új-angol -on képző összetételéből származik

Szükségessége[szerkesztés]

Elektroncsöves technikánál[szerkesztés]

Elektroncsöves audion kapcsolás telepes táplálással
Audion kapcsolás induktív visszacsatolással. A visszacsatolás a két tekercs egymáshoz képesti mozgatásával szabályozható.
A kapcsolási rajz a szabadalmi leírásból

Egy elektroncsővel lehetett elvégezni a demodulálást, és az erősítést, ezzel lehetett csökkenteni az elektroncsövek számát.

A ráccsal sorba kötött ellenállás és kondenzátor az elektroncsövet olyan munkapontba állítja be, hogy a katód és rács egy diódát alkosson, az egész trióda pedig a demodulált jelet felerősíti.

A fűtőkörbe kötött potenciométer a telep merülése miatti fűtés csökkenés utánszabályozására szolgál.

Visszacsatolás[szerkesztés]

A visszacsatolt audion kapcsolásnál a kimeneti jelet pozitív visszacsatolásként a bemenő jelhez keverjük. A visszacsatolt audion érzékenysége és szelektívitása is jobb, mint az alapkapcsolásé, azonban kezelése komplikáltabb, mivel a visszacsatolást is szabályozni kell, valamint túlzott visszacsatolás esetén a kapcsolás a rezgőkör rezonancia-frekvenciáján rezegni kezd, és ezt a jelet az antennán kisugározza, amivel a környéken zavarja az adott állomás vételét.

Félvezetős technikánál[szerkesztés]

A félvezető diódák nyitófeszültsége néhány száz mV; ennél kisebb csúcsfeszültségű jeleket nem lehet félvezető diódával demodulálni. Audion kapcsolásnál azonban ez a probléma megfelelő munkapont beállításával áthidalható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szabadalom
  2. myEtymology.com: French etymology of audion. myetymology.com, 2012. (Hozzáférés: 2012. március 9.)

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]