Atole

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Atole

TípusAlkoholmentes ital
Származási helyMexikó, Közép-Amerika
Alkoholtartalom%
A Wikimédia Commons tartalmaz Atole témájú médiaállományokat.

Az atole egy Mexikóból és Közép-Amerikából származó alkoholmentes ital, legfőbb alapanyaga a kukorica. Forrón fogyasztják, mert lehűlve megsűrűsödik. Gyakran ízesítik például gyümölcsökkel, kakaóval, vaníliával, fahéjjal vagy ánizzsal; csokoládés változata a champurrado. Gyakran fogyasztják az év minden részében, de különösen halottak napja körül és a karácsonyi időszakban, és az utcákon is árulják.[1]

Összetevői, elkészítése[szerkesztés]

Különféle csomagolt kukoricalisztek többféle ízesítésű atoléhez

Az atolének sokféle változata ismert. Ami közös bennük, az a kukoricaliszt: ezt vízzel és cukorral (gyakran finomítatlan barna cukorral) vegyítve kell keverés mellett forralni, és hozzáadni az ízesítőket. Ez bármilyen (édes) fűszer vagy gyümölcs is lehet. Ezután 5-10 percig forralás nélkül melegen tartva kell pihentetni.[2][3]

Szólások az atolével kapcsolatban[szerkesztés]

Az atole népszerűségét bizonyítja, hogy számos spanyol nyelvű szólás keletkezett, melyekben szerepel:[1]

A szólás spanyolul Szó szerinti jelentés Valódi jelentés
Dar atole con el dedo. Atolét adni az ujjunkkal. Csalni.
Tener sangre de atole. Atole-vérűnek lenni. Lassúnak, „hidegnek”, érzéketlennek lenni.
¡Con la que entiende de atole, escoba y metate, con esa cásate! Aki ért az atoléhoz, a seprűhoz és a kukoricaőrlő mozsárhoz, azzal házasodj! Szorgalmas, gyakorlatias asszonyt vegyél feleségül!
Más vale atole con risas que chocolate con lágrimas. Többet ér az atole nevetéssel, mint a csokoládé könnyekkel. Jobb szegényen, de boldogan élni, mint gazdagon, de szomorúan.
No se puede chiflar y beber atole. Nem lehet egyszerre fütyülni és atolét inni. Nem lehet két dolgot egyszerre jól csinálni.
Si con atolito vamos sanando, pues atolito vámosle dando. Ha atolécskével gyógyítunk, akkor adjunk ezután is atolécskét. Járt utat járatlanért el ne hagyj!
Como dueño de mi atole, lo menearé con un dedo. Atolém gazdájaként ujjal fogom keverni azt. Ami az enyém, azzal azt csinálok, amit akarok.
Contigo la milpa es rancho y el atole champurrado. Veled a kukoricaföld rancho (nagy gazdaság), az atole champurrado. Az élet szép, ha Veled vagyok.

Források[szerkesztés]

  1. a b Transparent spanyol ismeretterjesztő blog (spanyol és angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. január 24.)
  2. Allrecipes receptgyűjtemény (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. január 24.)
  3. Mexikói ételek - atole (angol nyelven). [2013. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 24.)