Assemblage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
id. Szlávics László Sinka István emlékére
assemblage, 100 x 60 cm , 1975

Az assemblage, vagy új-realizmus a 20. századi vízuális művészeti irányzatok, mint például a pop-art vagy a dadaizmus jellegzetes műfaja. A különféle tárgyak egymáshoz illesztéséből, összerakásából, halmozásából létrehozott háromdimenziós műalkotás, hasonlítható a kollázshoz, de a kollázs kétdimenziós műalkotásától eltérően térbeli kompozíció.[1][2]

Az assemblage technikáját Pablo Picasso vezette be az 1914-ben született, Abszintos üveg című alkotásával. A kifejezést viszont később, Jean Dubuffet használta először kollázsaira, melyeket assemblages d'empreintes-nek nevezett, majd ezt Marcel Duchamp ready-made-jeire és más, zacskókból, autóroncsokból, székekből, vagy egyéb tárgyakból készült alkotásokra is kiegészítették.[3] A kollázs ötletét használja fel, amikor szokatlan, váratlan jelentésű tárgyakat hoz létre, máskor viszont csak plasztikai értékeket hordoz, mint a konstruktivizmus és az absztrakt szobrászat esetében. Az assemblage-okat többek között Picasso, Boccioni és Archipenko különféle anyagokból létrehozott munkái ihlették; a kubista kollázsoktól és a dadaista ready-made alkotásokán át végigkövethető az 1960-as évekig. 1961-ben a Modern Művészeti Múzeum rendezett jelentős kiállítást assemblage alkotásokból, a kiállításon 130 az assemblage-hoz kapcsolható művész összesen 250 művét mutatták be.[4]

A fogyasztói társadalom tárgykultuszával szemben – autó, televízió, mosógép stb. – az új-realizmus a régiségek halmozásával, vagy az abszurd, semmire sem használható gépekkel megsemmisíti a tárgyat, és bírálja annak imádatát. Az assemblage egyik képviselője, Cézar autóroncsokat préselt kockává hatalmas mechanikai nyomással műtermében, hulladékgyűjtő helyen vagy roncstelepen.

A dadaizmus és a szürrealizmus után a happening révén az USA-ban tért hódító assemblage művészet 1960 körül a pop-art, majd az olasz arte povera közvetítésével terjedt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Walker, John. (1992) "Assemblage Art". Glossary of Art, Architecture & Design since 1945, 3rd. ed. Retrieved February 7, 2012.
  2. About.com art history Archiválva 2011. szeptember 27-i dátummal a Wayback Machine-ben Retrieved March 30, 2011
  3. Cambridge Enciklopédia, Maecenas kiadó, 1992 ISBN 963 7425 65 9, 89. old.
  4. The Art of Assemblage. Modern Művészeti Múzeum. (Hozzáférés: 2018. május 27.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Assemblage (art)
A Wikimédia Commons tartalmaz Assemblage témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]

  • Allan Kaprow: Assemblage, environmentek & happeningek; szerk., utószó Szőke Annamária, ford. Horányi Attila; Artpool–Balassi–BAE Tartóshullám, Bp., 1998 (Tartóshullám)