Aspideretes nigricans

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Fekete lágyhéjúteknős
Bostami Turtle.jpg
Természetvédelmi státusz
Vadon kihalt
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok Animalia
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Teknősök (Testudines)
Alrend: Nyakrejtő teknősök (Cryptodira)
Család: Lágyhéjúteknős-félék (Trionychidae)
Nemzetség: Aspideretes
Faj: A.nigricans
Tudományos név
Aspideretes nigricans
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete lágyhéjúteknős témájú kategóriát.

A fekete lágyhéjúteknős vagy Bostami teknős (Aspideretes nigricans) a hüllők (Reptilia) osztályba a teknősök (Testudines) rendjébe és a lágyhéjú teknősfélék (Trionychidae) családjába tartozó (Aspideretes) nembe sorolt vadon kihalt faj.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fajt régen a Gangeszi lágyhéjúteknős (A. gangeticus vagy N. gangeticus) és az indiai lágyhéjúteknős (A. hurum vagy N. hurum) hibridjének tekintették.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Régen az Alsó-Brahmaputra egész területén elfordult, manapság azonban már csak háram apró foltban él: Hazrat Szultán Bayazid Bastami szentélyben egy tóban a bangladesi Chittagong-ban. Itt a faj 150-300 példánya élhet. A kolostor őrei, a Mazarok felügyelnek rájuk, akik szentként tekintenek az állatra. Úgy hiszik, hogy a teknősök valójában azoknak a bűnözőknek a leszármazottai, akik csodás módon teknőssé váltak és a közeli tóba költöztek. Indiában Assam tartományban a Brahmaputra északi mellékfolyójában a Jia Bhoroli-ban is élnek teknősök, ezzel igazából a teknős lekerülhetne a Vadon kihalt állatfajok listájától, hiszen stabil a populáció. Ezen kívül még Assamban egy helyen – Guwahati templom tavában – találtak fekete lágyhéjúteknőst.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Black softshell turtle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.