Askenázik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Askenázi zsidóság szócikkből átirányítva)
Askenázik
Askenázi család a 19. században
Askenázi család a 19. században
Teljes lélekszám
8–11,2[1] millió
Lélekszám régiónként
Régió
 Amerikai Egyesült Államok5–6 millió[2]
 Izrael2.8–4 millió[2][3]
Nyelvek
Jiddis nyelv,
Vallások
zsidó vallás.
A Wikimédia Commons tartalmaz Askenázik témájú médiaállományokat.

Az askenázik az európai zsidó közösség tagjai, akik anyanyelvükként a jiddis nyelvet beszélték. Leszármazottaik a teljes zsidó népesség több mint 80%-át teszik ki.

A név eredete[szerkesztés]

Az askenáz kifejezés a középkori héberből származik és „Németországot” jelenti.

Történetük[szerkesztés]

A kora középkorban az askenázi („német”) zsidóság törzsterülete a Német-római Birodalom és Észak-Franciaország volt, a Rajna völgyében jelentős közösségük élt. A keresztes háborúk idején keletebbre kényszerültek vándorolni. A zsidóknak a nyugat-európai államokból történő 1314. századi kiűzetését követően a lengyel-litván területekre helyeződött át központjuk. A mai Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban is megtelepedtek. A történelem folyamán többször voltak vallási intolerancia és pogromok áldozatai, például Bohdan Hmelnickij lázadásakor a 17. században.

A 19. században az askenázi zsidóság elsősorban az orosz fennhatóság alatt álló lengyel területeken, az Osztrák–Magyar Monarchia legnagyobb részén, Németországban, Észak-Franciaországban élt. Elindult az Angliába, valamint az Észak- és Dél-Amerikába való kivándorlás is. Egyes vélemények szerint érdemes lenne különválasztani a keleti askenáziakat (Lengyelország, Litvánia, Galícia, Románia, Kelet-Magyarország) a nyugati askenáziaktól (Nyugat-Magyarország, cseh-morva területek, Németország, Hollandia stb.). A 20. század elején az oroszországi pogromok megtépázták közösségüket, de a második világháborúban a nácizmus terjedésének következtében szinte teljesen kiveszett sajátos kultúrájuk Kelet-Európából.

A Kelet-Európából elűzött közösségek, óriási emberveszteségek elszenvedése után, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben új életet kezdtek. Sajátos nyelvüket, a németből származó jiddist továbbra is fenntartják, amelyen héber írásjelekkel újságokat és könyveket adnak ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. First genetic mutation for colorectal cancer identified in Ashkenazi Jews (angol nyelven). Johns Hopkins Gazette. (Hozzáférés: 2011. március 26.)
  2. a b Gabriel E. Feldman, Do Ashkenazi Jews have a Higher than expected Cancer Burden?PDF(650 KiB) , Israel Medical Association Journal, Volume 3, 2001. angol nyelvű
  3. Ashkenazi Jews (angol nyelven). Hebrew University of Jerusalem website. [2013. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 26.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]