Ask.fm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ask.fm
Az Ask.fm logója
Az Ask.fm logója
JelmondatAsk and surrender
Vállalkozás típusa
  • question-and-answer site
  • közösségi hálózat
  • zene adatbázis
Oldal típusaKérdezz-Felelek (Q&A) weboldal
Elérhető nyelv(ek)indonéz, bosnyák, cseh, német, holland, észt, angol, spanyol, filippíno, finn, francia, horvát, olasz, lett, litván, magyar, norvég, lengyel, portugál, brazíliai portugál, román, szlovák, szlovén, svéd, török, görög, bolgár, makedón, mongol, orosz, szerb, ukrán, arab, grúz, kínai, japán, koreai
Alapítva2010. június 26.
SzékhelyRiga
Származási országLettország
URLask.fm
Kereskedelmi?Igen
RegisztrációOpcionális, a válaszoláshoz kell
MotorSaját
Alexa-helyezés744 (2017. november 29.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ask.fm témájú médiaállományokat.

Ask.fm egy lettországi központú közösségi weboldal, amelyen a felhasználók egymásnak tehetnek fel kérdéseket és válaszolhatnak a nekik feltett kérdésekre. A kérdezés történhet anonim módon, a válaszadás azonban csak regisztrációval lehetséges. Az oldal 2010. június 26-án indult, az akkori Formspring (a mai Spring.me) riválisaként. Globális forgalom tekintetében megelőzte riválisát.

Történet[szerkesztés]

Az Ask.fm-et 2010 júniusában készítették. A szolgáltatás gyorsan tett szert világméretű népszerűségre. 80 millió felhasználója volt 2013-ban, akik 30 millió kérdést és választ tettek fel naponta. Az Ask.fm a világ 200 legnézettebb weboldala között szerepel.

Növekedés[szerkesztés]

A cég nagyon gyorsan növekedett. 2012 áprilisában ötmillió regisztrált felhasználójuk volt. Ez 2012 júliusára 10 millióra nőtt, akik naponta 15 millió választ írtak. Ezen a ponton az Ask.fm állítása szerint megelőzte a Formspringet havi 37 millió egyedi látogatóval, szemben a Formspring havi 20 millió egyedi látogatójával. 2012 októberében az Ask.fm elérte a 20 millió regisztrált felhasználót. 2013 áprilisában a cégnek már 50 millió regisztrált felhasználója volt. Mivel 2013 augusztusára a regisztrált felhasználóinak száma 70 millióra ugrott, ezért naponta több mint 30 millió kérdést és választ írtak.

Funkciók[szerkesztés]

2011 áprilisában bevezették a videóválasz funkciót, ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy webkamerával rögzített videókkal válaszoljanak a kérdésekre. 2011 májusában bevezettek egy új szolgáltatást, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egymásra tudjanak hivatkozni azzal, hogy a felhasználónév elé egy „@” karaktert írnak. 2011 decemberében az adatvédelmi beállítások egy funkcióval bővült, amely lehetőséget adott a felhasználóknak, hogy letiltsák az anonim kérdéseket. Később, ugyanebben a hónapban megjelent a Popular! funkció, amely lehetőséget adott a felhasználóknak, hogy új és érdekes embereket találjanak meg az Ask.fm-en. 2013 júniusában iPhone és Android alkalmazás is megjelent.

Viták[szerkesztés]

2012 és 2013 között, a helyszíne lett több online zaklatásnak is, amelyek közül néhány öngyilkossághoz vezetett, különösen a tinédzser felhasználóknál. Több hirdető, elsősorban a The Sun, a BT Group és Specsavers is megszakította kapcsolatait az oldallal.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ask.fm című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]