Ascension-szigeti guvat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ascension-szigeti guvat
Egy korabeli rajz a fajról
Egy korabeli rajz a fajról
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1800-as évek eleje
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Darualakúak (Gruiformes)
Család: Guvatfélék (Rallidae)
Nem: Mundia
(Bourne, Ashmole & Simmons, 2003)
Faj: M. elpenor
Tudományos név
Mundia elpenor
(Olson, 19739
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ascension-szigeti guvat témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ascension-szigeti guvat témájú kategóriát.

Az ascension-szigeti guvat (Mundia elpenor) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe és a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó kihalt faj.

Eltőfordulása[szerkesztés]

A faj kizárólag az Atlanti-óceán déli részén található Szent Ilona Ascension-szigeten élt egykor.

Megjelenése[szerkesztés]

A faj kizárólag Peter Mundy természetkutató 1656-os utazásáról készült beszámolójából, az abban szereplő ábrázolásról és csontmaradványairól ismert. Csontjait Philip Ashmole és Storrs Lovejoy Olson találták meg az 1960-as és az 1970-es években a szigeten.

Mundy leírása alapján nagyjából 22 centiméter hosszú, szürkés színű, fekete-fehérrel tarkázott madár volt. Mint oly sok szigetlakó guvatfaj, az a faj is röpképtelenné vált, mivel nem éltek emlős ragadozók a szigeten, melyek elől repülve kellett volna menekülnie.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Korábban a fajt a szintén kihalt Szent Ilona-szigeti guvattal együtt az Atlantisia nembe sorolták, melynek egyetlen élő képviselője az Atlantisz-guvat, mely a Tristan da Cunha szigetcsoport egyik kis szigetén él.

A faj maradványainak csonttani vizsgálatai bebizonyították, hogy ezek a fajok nem voltak egymással olyan közeli rokonok, mint azt korábban gondolták. Emiatt a fajt önálló nemzetségbe sorolták, melynek az őt felfedező Peter Mundy tiszteletére Mundia nevet adományozták.[1]

Életmódja[szerkesztés]

Életmódjáról kizárólag Mundy korabeli beszámolója nyomán tudunk valamit. Eszerint Ascension szigetének nyílt, száraz területein volt honos. Tápláléka csaknem kizárólag a szigeten óriási kolóniákban költő füstös csérek (Onychoprion fuscata) tojásai voltak. Rövid, erős lábain gyorsan tudott szaladni.

Kihalása[szerkesztés]

Kihalása feltehetően nagyban összefügg a szigeteken megjelenő patkányokkal, melyek különböző hajókról a 18. század során települtek be a szigetre. Elképzelhető, hogy az első állandó települések 1815-ös megalapításakor még élt, de az ezután megjelenő macskák végképp kiirtották a fajt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bourne, W. R. P., Ashmole, N. P. & Simmons K. E. L.: A new subfossil night heron and a new genus for the extinct rail from Ascension Island, central tropical Atlantic Ocean. Ardea 91, Heft 1, 2003: S. 45-51

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ascension-Ralle című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]