Argentin dog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Argentin dog
Fajtagazda ország Argentína
Osztályozás
Csoport II.Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció 2. Molosszerek
Típus 2.1 Masztiff típusú kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 1999
A Wikimédia Commons tartalmaz Argentin dog témájú médiaállományokat.

Az argentin dog egy Argentínában kitenyésztett nagy testű, izmos vadászkutya.

Testfelépítése[szerkesztés]

Az argentin dog egész teste igen izmos. Mellkasa tágas. Erős háta a mar és a far között enyhén lejtős. A farok nem ér a csánk alá, és a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. Lábai párhuzamosak, erősek. A farkaskarom nem megengedett, de nem kizáró ok. Az erős nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel. A koponya lekerekített, a pofa vonalas. Az ajkak az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógók. A magasan tűzött fülek a fej mellett lógnak, de a standard szerint kurtítani kell. A szemek távol ülnek, tekintetük komoly, mégis eleven. Az argentin dog harapása ollószerű. Szőrzete rövid és viszonylag durva tapintású. Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehet néhány pigmentfolt. A fejen egy fekete vagy barna folt megengedett, amely nem haladja meg a fejméret 10%-át. Az orrtükör minimum 75%-a fekete, az ajkaknál pedig kívánatos a fekete színezet. A szemek sötétbarnák vagy mogyorószínűek.

Jelleme[szerkesztés]

Az argentin dog temperamantumos, olykor szilaj kutya. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, néha domináns viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel. A látogatókkal eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban lelkesen fogadja. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal. A kanok különösen hatalmaskodók lehetnek, de a szukák is hajlamosak erre. E tekintetben a megfelelő szocializáció csodákat tehet.

Méretei[szerkesztés]

  • Marmagasság: kan: 62–70 cm, szuka: 60–65 cm
  • Testtömeg: kan: 40–50 kg, szuka: 40–45 kg
  • Táplálékigény: 2000-2100 g/nap

Várható élettartam: 10-12 év

Megjegyzés[szerkesztés]

Az argentin dognak következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. A szigorú büntetés a kívánattal ellentétes hatást válthat ki. Sok időt kell fordítani a szocializációjára. Bárhová megy is gazdája, lehetőleg vigye magával a kutyát is, hogy különféle emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal és más állatokkal találkozhasson. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan vagy bizonytalan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle. Az argentin dogot Argentínában ma is eredeti feladatkörében használják, másutt azonban főként társként szolgál olyan családoknál, ahol házban és ház körül is bőven akad hely.

További információk[szerkesztés]