Argentaye traktátus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Argentaye traktátus (1480–1485 k.) bretagne-i kéziratos heraldikai mű, mely Bartolo de Sassoferrato ismert heraldikai írásából is merített. Szerzője foglalkozik a címerviselés jogával, a heraldikai színekkel, a színtörvénnyel stb.

Az Argentaye traktátus a címerviselés jogára vonatkozóan[szerkesztés]

A traktátus szerzője különbséget tesz az egyéni (propres et particulieres) és általános vagy közösségi címerek (generalles et communes) között és úgy érvel, hogy előbbit csak az viselheti, aki erre jogosultságot szerzett. A szerző felsorolja a kor hatalmasságait és címerüket: a német római császárt a sassal,[1] a francia királyt az aranyos liliommal,[2] az angol királyt az oroszlánnal,[3] Bretagne hercegét a nyesttel stb. Érvelése szerint minden további úrnak ezektől a hatalmasságoktól kell engedélyt és jogosultságot szerezni, hogy címert viselhessenek és azokat csak egyes ági leszármazottaiknak adhatták át.

A személyes címerek második kategóriájába tartoznak a bárók, grófok, márkik és lovagok címerei, akik ősidőktől fogva viselik ezeket a címereket[4] és leszármazás jogán továbbra is joguk van azt viselni, de csak azon a területen, ahol a hűbéruruk uralkodik.

A személyes címerek következő kategóriájába tartoznak azok, amelyek az illető által betöltött hivatalból származnak,[5] és csak a hivatali idő alatt van joguk azt viselni.

A szerző kitér arra, hogy léteznek olyan címerek, amelyeket bárki kénye-kedve szerint (a son plaisir et volunté) használhat, felvehet, részben arra a hagyományra építve, hogy a csatában a királynak meg kellett különböztetni lovagjait. Ezt a címerhaználatot azonban meg kell különböztetni az uralkodótól kapott címertől. Ugyanígy lehetséges a városlakóknak is címert használni, hogy ezzel is jelezzék státuszukat. Mivel ezekre a címerekre semmilyen szabály nem vonatkozik, a szerző egy címerhasználati vitát is idéz Párizsból: egy bizonyos Jehan des Halles címert készíttetett magának (egy tehenet és három csillagot ábrázolt), majd vitába keveredett egy bizonyos Gautier Dupont-al, akinek ugyanez volt a címere. Előbbi meg akarta tiltani neki a címerhasználatot, utóbbi azzal érvelt, hogy több ember viselheti ugyanazt a nevet és hasonlóképpen többen viselhetik ugyanazt a címert is.[6] A bíróság döntésében kifejtette, hogy aki először készítette el a címert és festette fel házára, annak van joga továbbra is viselni azt. De a döntés csak a párizsiakra vonatkozik, mert ha valaki Orleans-ból készítené ugyanazt a címert magának, akkor továbbra is joga lenne használni, kivéve, ha egy hűbérúr adományként adta azt a címert valamelyikőjüknek.

Kiadásai[szerkesztés]

The Argentaye tract: A Late Medieval Heraldic Treatise. Edited from Paris, BnF, fonds français 11,464 by Alan Manning. University of Toronto Press. Toronto, Buffalo, London, 1983. 145p. ISBN 0802055907

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. pour l'empereur le signal de l'eigle est ordonné
  2. la fleur de lis pour l'ostel de France
  3. le lepart pour l'ostel d'Angleterre
  4. pour que anciennement leurs predicesseurs, et desquielx ilz sont legitimement descenduz et leur on sucedé, portoient telz et pareilles armes
  5. Mint említi: gouverneurs d'une bonne ville durant leur office
  6. ainsi comme plusieurs gens sont d'un nom que tout aussi pluseurs gens peuent porter unes armes

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]