Arenzano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arenzano
Arenzano címere
Arenzano címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióLiguria
MegyeGenova (GE)
PolgármesterLuigi Gambino
VédőszentNazarius and Celsus
Irányítószám16011
Körzethívószám010
Forgalmi rendszámGE
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség11 074 fő (2023. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság6,0 m
Terület24.6 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 24′ 13″, k. h. 8° 40′ 58″Koordináták: é. sz. 44° 24′ 13″, k. h. 8° 40′ 58″
Elhelyezkedése Genova térképén
Elhelyezkedése Genova térképén
Arenzano weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Arenzano témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Arenzano egy körülbelül 11500 lakost számláló tengerparti kisváros Olaszországban.

Fekvése, környezete[szerkesztés]

Arenzano a nyugat-ligúriai tengerparton fekszik. Aki keleti irányból közelíti meg a várost, Genovát elhagyva először ezzel a településsel találkozik. Területe 24,6 négyzetkilométer, melynek kétharmada gyakorlatilag hegyoldal. A legmagasabb hegy, a Reixa 1183 méter magas. Arenzano a ligúr tengerpart azon pontján található, ahol az Appenninek leginkább megközelítik a tengert (mintegy 5 kilométerre). E morfológiai viszonyoknak köszönhetően az alpesi jellegű magaslatokról lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre.

A hegyek és a tengerpart sajátos kontrasztja az egyik legfőbb jellegzetessége a városnak. A hegyoldalakat mediterrán bozót és fenyőerdők borítják. A közeli Appenninek jó védelmet nyújtanak a hideg északi szelek ellen és így Arenzano klímája kellemesen földközi-tengeri. A téli középhőmérséklet 10 Celsiusok nyáron pedig, amikor a tenger felőli szellők hűsítik a forróságot, a középhőmérséklet 24 Celsiusok.

Arenzano belterületének egy része a Beigua Nemzeti Parkhoz tartozik, mely a Tirrén- vízválasztón terül el. Ez a legnagyobb természetvédelmi terület a régióban. A vízfelületet tekintve Arenzano része annak a bálnák védelmére kijelölt területnek, melynek egyik határvonala a ligúr tengerpart és Korzika északi csücskéig terjed.

A vasútvonalnak és autópályának köszönhetően Arenzanónak jó az összeköttetése Észak-Olaszország legfontosabb közlekedési csomópontjaival. Ez a város a nyugat-ligúriai riviéra Milánóhoz legközelebb eső települése. A tengerpart mellett kígyózik az Aurelia nevű közút, melynek alapjai még a Római Birodalom idejében épültek. Az út Rómát és a franciaországi Arles-t kötötte össze, Napóleon idejében, a francia megszállás alatt kocsik számára is járhatóvá tették.

A városról[szerkesztés]

A múltban Arenzano egyszerű halászfalu volt, majd fokozatosan üdülőhellyé alakult át. A 20. század elején a tengerparti sétány mellett épült Grand Hotel megnyitása volt a végső ecsetvonás az új városkép kialakításán. Ekkorra már a luxus és az exkluzivitás voltak Arenzano legfontosabb jellemzői, számtalan villával, előkelő rezidenciával büszkélkedett a város, például a Villa Figoli, vagy a csodálatos parkkal körülvett Villa Negrotto Cambiaso.

A város által kínált magas színvonalú életminőségnek köszönhetően az elmúlt évtizedek során Arenzanót sokan választották lakóhelyükül, Genovából is jelentős számban költöztek át ide. Ennek eredményeként a ligúriai régióban általánosan tapasztalható népességfogyással ellentétben Arenzano azon kevés települések egyike, ahol a népmozgalmi trend pozitív.

Arenzano legfontosabb eseménye a "Mare e Monti" ("Tenger és Hegy") nevű gyalogtúra. E kétnapos sportrendezvényre, mely az egész világból vonz érdeklődőket, minden évben szeptember második hétvégéjén kerül sor.

Testvérvárosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]