Narancshasú fűpapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Aranyhasú papagáj szócikkből átirányítva)
Narancshasú fűpapagáj
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Öregcsalád: Papagájszerűek (Psittacoidea)
Család: Szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae)
Alcsalád: Rozellaformák (Platycercinae)
Nemzetség: Földipapagáj-rokonúak (Pezoporini)
Nem: Neophema
Faj: N. chrysogaster
Tudományos név
Neophema chrysogaster
(Latham, 1790)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Narancshasú fűpapagáj témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Narancshasú fűpapagáj témájú médiaállományokat és Narancshasú fűpapagáj témájú kategóriát.

A narancshasú fűpapagáj (Neophema chrysogaster), korábban aranyhasú papagáj, a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae) családjába tartozó faj.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália délkeleti területein és Tasmania szigetén honos. Kizárólag a part menti helyeket szereti. Szívesebben él szigeten vagy félszigeten. Szereti a füves területeket és kerüli a nagy kiterjedésű esőerdőket.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 21 centiméter. Nagyobb, mint egy törpepapagáj. A hím és a tojó tollazata különböző. A hím feje, háta és leginkább a szárnyai fényes fűzöld színűek. Torka és a mellkasa homályossárga színű. Hasán található egy narancssárga folt, szeme felett egy világoskék színű csík és szárnya szélén egy sötétebb kék színű sáv. A tojó tollazata unalmasabb, a kék szín halványabb, és a hasán lévő narancssárga folt kisebb. A hím és a tojó a szemei is sötétbarnák, lábai szürkésbarnák.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálékát a földön és a kisebb növésű bokrokon keresi, mely magvakból, gyümölcsökből és bogyókból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodási ideje novembertől decemberig tart. Fészkét általában faüregbe készíti. A tojó tisztítja ki és vizsgálja meg az üreget. Fészekalja 4-5 tojásból áll, amit a tojó 23 nap alatt költ ki, és a fiókák mellett van, míg a hím eteti őket. Mikor a fiókák betöltik a 10 napos kort, a tojó is elhagyja napközben a fészket, és segít a hímnek az etetésben. A fiókák a kikelés után 35 napot töltenek a fészekben.

Élet az emberrel[szerkesztés]

A történelmi feljegyzések szerint ennek a fajnak nagy volt az állománya, de mára már Ausztrália egyik legritkább madara. Az állománya mintegy 200 egyedet foglal magába. Délnyugat-Tasmániában és más kritikus területeken már védett is. El is indítottak egy fogságban tenyésztési programot, de még sok idő kell hozzá, amíg újra nagy állományú fajnak fog számítani.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oláh György, Bankovics Attila (2022). „A papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez tartozó fajok magyar nevei”. Állattani Közlemények 107 (1-2), 109–174. o. DOI:10.20331/AllKoz.2022.107.1-2.5.  
  2. Stojanovic, Dejan, Fernanda Alves, Henry Cook, Ross Crates, Robert Heinsohn, Andrew Peters, Laura Rayner, Shannon N. Troy & Matthew H. Webb (2018. január 2.). „Further knowledge and urgent action required to save Orange-bellied Parrots from extinction” (angol nyelven). Emu - Austral Ornithology 118 (1), 126–134. o. DOI:10.1080/01584197.2017.1394165. ISSN 0158-4197.  

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]