Arade

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Arade folyó Portugália, Algarve régiójában folyik.[1] A folyó három községen halad át útja során: Silves, Lagoa és Portimão. A folyó a Serra do Caldeirão hegység délnyugati részén ered, a Barranco do Pé do Coelho völgyben.[2] A folyó hossza 75 kilométer, forrása 481 méterrel fekszik a tengerszint fölött. A folyó tölcsértorkolata Portimão község és Ferragudo települések közt éri el az Atlanti-óceánt.

A mór időktől kezdve, egészen a 19. századig a folyó Silvesig hajózható volt, amely fontos kikötője volt a térségnek. Napjainkban már csak kisebb csónakokkal lehet ilyen messzire felhajózni a folyón. A folyón két duzzasztóművet is építettek. Ezek a Barragem de Arade és tőle fentebb a folyón a Barragem do Funcho.

A folyó torkolata Portimão felől nézve

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Arade River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Detail Regional Map, Algarve- Southern Portugal, ISBN 3-8297-6235-6
  2. Silves, Tourist Guide to the Town and Borough, By J.D. Garcia Domingues (Empresa Litográfica Do Sul, S.A.).