Arab leopárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arab leopárd
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Párducformák (Pantherinae)
Nem: Panthera
Faj: P. pardus
Alfaj: P. p. nimr
Tudományos név
Panthera pardus nimr
(Hemprich & Ehrenberg, 1833)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Arab leopárd témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Arab leopárd témájú kategóriát.

Az arab leopárd vagy arábiai leopárd (Panthera pardus nimr) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó leopárd (Panthera pardus) egy alfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Az aráb leopárd Izraelben, Szaúd-Arábiában, Egyesült Arab Emírségekben, Jemenben és Ománban él. Zárkózott és félénk teremtmény: magányos vadász. A szélsőséges környezet miatt a faj feltehetőleg sohasem volt túl elterjedt, de az emberekkel való konfliktusa és a vadászat miatt egyedszáma vészesen csökken. Viselkedéséről és életmódjáról viszonylag keveset tudni, kutatását a terepviszonyok is nehezítik.

Megjelenése[szerkesztés]

Az arab leopárd a legkisebb termetű leopárd-alfaj. A hím tömege 30 kg, a nőstényé 20 kg körüli. Azonban ígyis az Arab-félsziget legnagyobb macskaféléje.[1][2]

A bundaszín a halványsárgától a sötétaranyig terjed, lehet sárgásbarna vagy szürke is, rozettákkal tarkítva.[3]

Életmódja[szerkesztés]

Az arab leopárd többnyire éjjeli életmódot folytat, bár néha nappal is látható.[2] Étrendje a kis-és közepesméretű prédákra koncentrálódik, a nagyobb prédák tetemét barlangba viszi, nem pedig fára.[4] Főbb prédái az arab gazella, a núbiai kőszáli kecske, a fokföldi nyúl, a fokföldi szirtiborz, az indiai sül, a sivatagi sün, kisebb rágcsálók, madarak és rovarok. Mivel az ember miatt lecsökkent a patásprédák száma, ezért a leopárdok rátértek a kisebb prédákra és a házi jószágokra (mint amilyen a kecske, juh, szamár és fiatal teve).

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Becslések szerint az Arab-félszigeten élő leopárdok száma nem több 200 egyednél.[5] Veszélyezteti az élőhelyek eltűnése és fragmentációja, a prédaállomány túlzásba vitt vadászat miatti csökkenése, a csapdázás és a házi jószágok védelmében történő megölés.[5] A Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nader, I. A.. Rare and endangered mammals of Saudi Arabia, Wildlife conservation and development in Saudi Arabia, 3. Riyadh: National Commission for Wildlife Conservation and Development Publishing, 226–228. o. (1989) 
  2. a b The mammals of Arabia. Sevenoaks, UK: Harrison Zoological Museum, 167–170. o. (1991) 
  3. Great Cats. London: Merehurst (1991) 
  4. Kingdon, J. (1990). Arabian Mammals. A Natural History. Academic Press Ltd.
  5. a b 7th Conservation Workshop for the Fauna of Arabia 19–22 February: Workshop report. Sharjah, United Arab Emirates: Breeding Center for Endangered Arabian Wildlife (2006) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Arabian leopard című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]