Aquaworld – Vízibirodalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aquaworld – Vízibirodalom
Aquaworld Resort Budapest Hotel és Élményfürdő Zrt.
Korábbi nevek: Ramada Resort Budapest
Cím1044 Budapest, Íves út 16.
Építési adatok
Építés éve2006-2008.
Megnyitás2008. december 8.
KivitelezőInterestate Zrt.
Alapadatok
Teljes terület54000 m²
Elhelyezkedése
Aquaworld – Vízibirodalom (Budapest)
Aquaworld – Vízibirodalom
Aquaworld – Vízibirodalom
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 36′ 02″, k. h. 19° 06′ 50″Koordináták: é. sz. 47° 36′ 02″, k. h. 19° 06′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Aquaworld – Vízibirodalom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Aquaworld Resort Budapest komplexum Közép-Európa legnagyobb fedett szálloda- és élményfürdő-együttese.

Felépítése[szerkesztés]

Aquaworld Resort Budapest strand
Aquaworld Resort Budapest strand

2008. december 8-án adták át, 17 milliárd forintos költségével a nagyberuházások közé tartozott. Az M0-s autóút mellett található, nem messze a Megyeri hídtól. 8,6 hektár területen helyezkedik el az épületegyüttes,[1] melybe beletartozik az Aquaworld élményfürdő, az Aquaworld Resort Szálloda, az Oriental Spa wellness- és fitneszközpont és a komplexumhoz tartozó apartmanok, valamint a park. A komplexum összesen 86 ezer négyzetméteren terül el; az épületek összes szintterülete 54 ezer négyzetméter. A komplexum előtt és a szálloda mélygarázsában összesen 1000 parkolóhely található.

Magának a szállodának van egy saját, day spa-ként is funkcionáló wellness-részlege, melyet Oriental Spának neveztek el. A komplexumon belül megtalálható egy nagyobb alapterületű, több szolgáltatást magába foglaló vízi park, melyet Aquaworld Budapestnek hívnak. A medencék összesített vízfelülete meghaladja a 3 300 négyzetmétert, víztérfogata pedig eléri a 4 200 köbmétert. Az ezek után keletkezett szennyvizet egy házi tisztítóberendezés teszi újra környezetbaráttá. Ez a megtisztított víz egyrészt a kertben megtalálható tavat, másrészt a Mogyoródi-patakot táplálja.[2]

Aquaworld Budapest élményfürdő[szerkesztés]

Aquaworld élményfürdő hullámmedence
Aquaworld élményfürdő hullámmedence

Az Aquaworld kupolája 72 méter átmérőjű, és egészen öt emelet magasságig nyújtózik,[1] így a kupola által lefedett terület 4200 négyzetméter, amelyet télen és nyáron is igénybe lehet venni. A különleges anyagot, melyből a kupola készült az űrkutatásban fejlesztettek ki. Teljesen átlátszó, több rétegű fóliarendszer borítja, amely véd az UV-sugárzás ellen. A kupola tartószerkezete negyven méter hosszú bordákból áll, melyek egy boltozatot alkotnak egészen a kupola csúcsában elhelyezkedő nyolc méter átmérőjű körgyűrűig. A kupola alatt maximálisan 1800 ember fér el.

Az Aquaworld belső kialakításában egy Angkor-romtemplom sajátosságait hordozza, szobrai is ehhez a koncepcióhoz illeszkednek. A tizenhét medence közül tizenöt egész évben üzemel. Tizenegy csúszdával rendelkezik a vízibirodalom, a csúszdák hossza összesen 1 kilométer. A csúszdákon kívül egyéb szolgáltatások igénybevételére is lehetőség van az Aquaworld épületében, például masszázs, szauna.[2]

Aquaworld Resort Budapest szállodai szoba
Aquaworld Resort Budapest szállodai szoba

Nagyjából fél évvel a megnyitás után halálos baleset történt az Aquaworld területén, egy kilencéves gyerek beleesett az egyik medence vízelvezető csatornájába. A baleset oka egy minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó cég vezetője szerint „hiányos balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az úgynevezett mutatványos berendezéseknél, amilyenek például az élményfürdők, körhinták vagy felfújható ugráló várak”.[3] Az élményfürdő egyszerű változtatásokkal meg tudott felelni az előírásoknak, melyek egy részét az üzemeltető a baleset után azonnal javította.[4]

Aquaworld Resort Budapest Hotel[szerkesztés]

Az Aquaworld Resort Budapest  szálloda egy impozáns, hullámvonalú, nyolcemeletes főépületből, valamint a főépülethez földalatti folyosóval kapcsolódó négyszintes apartmanházból áll. Az összesen 309 szobával, lakosztállyal és apartmannal rendelkező szálloda 838 vendéget tud elszállásolni egy időben.

A komplexumhoz tartozik egy közel 1000 fős konferenciaközpont, 3 étterem, bárok, keleties hangulatú wellness- és fitneszrészleg, több,  mint 1000 parkolóhely, óriási park játszóterekkel, 200 m2-es gyermek játszóház, a Bongo Kids Club, valamint közvetlen átjárás Európa egyik legnagyobb fedett vízi élményparkjába, az Aquaworld-be.

Aquaworld Budapest hagyma csúszda
Aquaworld Budapest hagyma csúszda

ORIENTAL SPA wellness- és fitneszközpont[szerkesztés]

A szálloda keleties hangulatú wellness- és fitneszközpontja, az Oriental Spa gazdag szolgáltatás-kínálattal várja a kikapcsolódni és szépülni vágyókat.

Oriental Spa wellneszközpont
Oriental Spa wellneszközpont

Az üvegfalakkal határolt kör alakú relaxációs medence zavartalan pihenést biztosít a hozzá kapcsolódó, télen-nyáron üzemelő szabadtéri résszel. A mandala-medence szentélyszerűen kialakított félhomályos tere, valamint az innen nyíló szauna világ tökéletes kikapcsolódást nyújt időseknek és fiataloknak egyaránt.

A szauna világban hamam-fürdő, finn szauna, gőzkamra, valamint hangulatosan kialakított pihenő és figyelmes személyzet várja a kedves látogatókat.

Konferencia központ[szerkesztés]

A szálloda 2. és 8. emeletén található az Aquaworld Konferencia Központ.

Az első szinten található az 1000 négyzetméter alapterületű konferenciaközpont, amely a nyolcadik szinten elhelyezkedő exkluzív bankett-terem igénybevételével tovább bővíthető (400 négyzetméter). Magyarországon egyedülálló módon valamennyi termet mobilfalak határolják, ami számtalan variációs lehetőséget rejt magában. Maximum 15 szekcióterem alakítható ki, a legnagyobb terem 550 fő befogadására alkalmas, de az egybenyitható terek akár kiállításoknak vagy nagyszabású fogadásoknak is otthont adhatnak.

Aquaworld Budapest élménymedence
Aquaworld Budapest élménymedence

A szálloda konferenciaközpontjának kapacitása közel 1000 fő.[2]

A szállodában 223 standard szoba és közel 1000 ingyenes parkolóhely várja a konferencia vendégeket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 'Halálos gyerekbaleset az Aquaworld élményfürdőben' (magyar nyelven). Népszabadság Online, 2009. július 24. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)
  2. a b c 'Nyílik a Aquaworld - vízibirodalom és a Ramada Resort Budapest Hotel' (magyar nyelven). epulettar.hu, 2008. december 4. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)[halott link]
  3. 'Az aknafedő problémája okozhatta az Aquaworld-tragédiát' (magyar nyelven). Origo, 2009. július 24. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)
  4. 'Aquaworld: „alapvetően biztonságos”' (magyar nyelven). 168 Óra Online, 2009. augusztus 13. [2011. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)

Források[szerkesztés]