Apából egy is elég (Bűbájos boszorkák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apából egy is elég
Bűbájos boszorkák
1. évad, 3. epizód
Eredeti címThank You For Not Morphing
FőszereplőShannen Doherty (Prue), Holly Marie Combs (Piper), T. W. King (Andy), Alyssa Milano (Phoebe)
VendégszereplőMarkus Flanagan (Marshall), Eric Matheny (Fritz), Mariah O'Brien (Cynda), James Dineen (Postás), Brian Krause (Leo Wyatt), Tony Denison (Victor Halliwell)
ÍróChris Lavinson & Zack Estrin
RendezőEllen Pressman
Gyártási szám4398003
Első sugárzás1998. október 21.
Kronológia
ElőzőJavna szeme
KövetkezőHalálos szerelem
A Bűbájos boszorkák epizódjainak listája

Az Apából egy is elég a Bűbájos boszorkák című televíziós sorozat első évadjának harmadik epizódja.

Ez az első olyan epizód, amelyben a lányok számára nyilvánvalóvá válik, milyen fontos értéket jelent számukra az Árnyékok Könyve, amelyet a későbbiekben számos warlock és démon próbál majd megszerezni magának. Ezen kívül ez az első epizód, melyben a Halliwell-nővérek édesapja, Victor, valamint Leo is megjelenik. Azzal, hogy új szomszédok költöznek a Prescott Street utcába, a lányok nem is sejtik, mekkora veszély leselkedik rájuk, és az évszázadok mágiáját tartalmazó könyvre egyaránt…

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Prue, Piper és Phoebe az otthonukkal szemben lévő házba igyekszenek, a lakásavató partira, mivel új szomszédok érkeztek a szomszédságba. Miközben a lányok - főleg Prue és Phoebe - azon vitatkoznak, meddig maradjanak a bulin, nem is sejtik, hogy egy démoni kutya lesi ki őket egy bokor mögül. A házigazdák, Marshall, Frizt és Cynda kedvesen fogadják az újonnan érkezett lánytriót, de a partin megjelenik Prue nem nagy örömére Andy is, s ismét egy újabb meghívással próbálkozik Prue kegyeinek megnyerésével. A zaklatott lány azonban nem tud mit válaszolni, legnagyobb szerencséjére azonban egy Frizt túlságosan lefoglalja a nyomozót, ezért Prue-nak alkalma nyílik rá, hogy meglógjon az összejövetelről. Hazatérve azonban érdekes látványnak lesz tanúja: egy az emeletekre vezető lépcsőn ugató rottweilerrel találja szembe magát. Nagy ijedtségében a legidősebb nővér óvatosan mozogva sértetlenül fut ki a főbejáraton keresztül.

Aznap este a lányok azon morfondíroznak, vajon ki juttathatta be a kutyát a házba, és egyáltalán mi célból. Prue ragaszkodik hozzá, hogy a kutya véletlenül jutott be, ami csakis azért történhetett meg, mert Phoebe - Prue szerint szokásához híven - ismét nyitva felejtette az ajtót.

Másnap az aukciós házban egy középkorú férfi állít be Prue irodájába, s egy gyűrűt nyújt át a lánynak elemzésre. Prue viszonylag hamar rájön, hogy a gyűrű miért is olyan ismerős neki: a férfi ugyanis nem más, mint Victor Halliwell, Prue édesapja, aki annak idején magára hagyta gyermekeit. Prue meglehetősen hidegen, sőt durván fogadja, s azon nyomban a kidobatással fenyegetőzik, Victor mégis megejti, hogy várja lányait vacsorára a következő nap estéjén annak a San Franciscó-i hotelnek az éttermébe, ahol megszállt.

Ebédszünetben Prue beszámol testvéreinek látogatójáról, s két húga közül Phoebe különösen izgatottnak tűnik a hír hallatára, s később fel is keresi apját a hotelban. Rendkívül kínos szituációba keveredik, hiszen édesapja nem tud sok mindent róla, ezért kevésszer rezdülnek meg a hangszálak a két szereplő torkában. Mikor egy nagy ölelésre kerül a sor, Phoebe-t látomás éri arról, amint apja átveszi az Árnyékok Könyvét és vészjóslóan mosolyog.

Egy postás közeledik a Halliwell-házhoz, azonban ahelyett, hogy néhány levelet pottyantana el az épület előtt, kezéből kulcsot varázsolva belép a házba, s rögtön a padlásra siet. Az Árnyak Könyvét lekapja a piedesztálról, és már rohan is kifelé, azonban a könyv nem hajlandó kilépni az utcára, ezért folyton visszadobja magát az előszobába. A viaskodásnak az érkező Prue vet véget, aki előtt a postás Andy alakját veszi fel, s ily módon kimenti magát. Prue azonban észreveszi, hogy az Árnyékok Könyve nincs a szokásos helyén, mi több, az összetört padlásajtón is megrökönyödik. Húgaival közli, hogy Victorra gyanakszik, azonban Phoebe - annak tudatában, hogy elviszi majdan a könyvet - a védelmére kel, s Piper-rel közlik, hogy el kívánnak menni vacsorázni a férfivel.

A vacsora békésen elkezdődik, bár nagy volumenű eszmecseréről természetesen nem beszélhetünk. Ezalatt Prue-hoz Andy állít be, akinek végre a lány elpanaszolhatja mi is bántja igazán: ő ismeri igazán az apját, így nem engedheti, hogy Piper és Phoebe egy ilyen ember társaságában töltsék az estét, ezért elmegy a szállodába, s félbeszakítja a meghitt estebédet. Victor szándékosan kiteszi a lábát egy pincér elé, mire Piper megfagyasztja az egész éttermet, s a lányok hatalmas meglepetésére Victor közli, hogy tud az erejükről, így hazaindulnak. A Halliwell-házban az alakváltó új szomszédok a testvérek testét felvéve terveket szövögetnek az Árnyékok Könyvének megszerzésével kapcsolatban, amikor megérkezik a valódi Prue, Piper és Phoebe Victor társaságában, varjak képében elhagyják a házat.

A ház nappalijában negédesen elbeszélgetve Victor hirtelen a tárgyra tér: az Árnyékok Könyvéért jött, ahogyan azt Prue is feltételezte, azonban állítása szerint azért, hogy megsemmisítse, s ezáltal megvédje a lányokat a rájuk leselkedő gonosztól. Azonban a beszélgetés lassan veszekedésbe torkollik, előtörnek a régi sérelmek, s végül Prue hatalmas dühében az erejét is használja apja ellen, aki a télikert bejáratánál összeesik a zuhanástól.

Egy szállodabeli beszélgetésből kiderül, hogy Victor nem teljesen mondott igazat, ugyanis a warlocktestvérek megjelennek nála, és egy terv kifundálásán dolgoznak Victorral együtt. Másnap reggel a paprikás hangulatú reggelinél Phoebe elmeséli nővéreinek, mit látott látomásában, később megtalálják apjuk gyűrűjét is, amit előző éjszaka ott felejtett. Victor az utcán arra kéri Phoebe-t, hozza ki a könyvet a házból, mire a lánynak újra látomása lesz, amelyben látja, amint apja átveszi a könyvet, de visszaváltja alakját a szemben lakó Marshalléra, aki Fritz és Cynda társaságában elhagyja a látomás helyszínét.

A Halliwell-ház megtelik emberrel: Fritz és Cynda a házba kerül, miközben Phoebe a padláson megjegyez egy igézetet a varázskönyvből. Mire leér, megérkezik Victor, azonban a következő pillanatban újabb Victor érkezik a színhelyre, s a lányok teljesen megzavarodnak. A két Victor „kortesbeszédéből” a lányok kiderítik, valójában melyikük az igazi Victor Halliwell, s ráhelyezik a gyűrűt, amely megvédi a férfit a később elmondott igézet káros hatásaitól, a warlockokat viszont likvidálják.

Victor a lányok tehetségét és erejét látva belátja, hogy felnőtt lányainak már nincs többé szükségük védelmező apára, mivel meg tudják magukat védeni, s a búcsúzóra el sem jön, helyette az ezermester Leo Wyatt hoz be egy küldeményt, amelyben egy videókazetta található. A kazetta egy a Halliwell-család karácsonyi felvételét tartalmazza, amelyet mindhárom Bűbájos elérzékenyülten megtekint…

Árnyékok Könyve[szerkesztés]

Ellenségek[szerkesztés]

  • Fritz, Marshall és Cynda warlocktestvérek

Annak érdekében, hogy megszerezhessék az Árnyékok Könyvét, a Halliwell-lányok szembeszomszédjainak adják ki magukat, illetve Victor Halliwellt is felhasználják arra, hogy a lányokat legyőzhessék. Alakváltó képességükkel bárki vagy bármi alakját képesek felvenni.

Igézetek[szerkesztés]

  • Az otthon védelme

Ha ebben a körben, ami az otthon, a biztonság eltűnt és a gonosz bevonult, söpörj ki mindent, s ments meg hármunkat! Halld meg kérésünket!

Szereplők[szerkesztés]

Állandó szereplők[szerkesztés]

Mellékszereplők[szerkesztés]

Epizódszereplők[szerkesztés]

  • Marshall szerepében Markus Flanagan
  • Fritz szerepében Eric Matheny
  • Cynda szerepében Mariah O'Brien
  • A postás szerepében James Dineen
  • Victor Halliwell szerepében Tony Denison

Apróságok[szerkesztés]

  • Ez az első és egyben utolsó rész, amelyben a gonosz hozzáérhet az Árnyékok Könyvéhez.
  • Ez az egyetlen rész, ahol a lányok édesapjának Victor Halliwell a neve. Később Bennet, majd Bennett lesz a vezetékneve.
  • Az epizód végén érkező Leo Wyatt ezermesternek épp Piper nyit ajtót (később belőlük egy határtalan szerelemben élő pár lesz).
  • Az epizód végén a lányok megtekintenek egy évtizedekkel korábban készült karácsonyi felvételt, ahol a lányok édesanyját, Patty Halliwellt a Phoebe karakterét alakító Alyssa Milano játssza.
  • Ennek az epizódnak egy picit más a főcíme, mint a megszokott: az effektek hiányoznak, Phoebe egyik snittje más és a vége felé lévő snitt a macskáról, nincs összemosva.

Az epizód címe más nyelveken[szerkesztés]

  • angol: Thank You For Not Morphing (Köszönjük, hogy nem alakulsz át)
  • francia: Au nom du père (Apa nevében)
  • olasz: L'anello magico
  • portugál: Agradeço-te que Não Mudes de Forma

További információk[szerkesztés]

Apából egy is elég az Internet Movie Database oldalon (angolul)