Apti kihalási esemény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az apti kihalás a kora kréta apti korszakának közepén történt kihalási esemény volt 115 vagy 116 millió évvel ezelőtt. Néha középső apti kihalási esemény néven is emlegetik.

Méretében nem hasonlítható a legnagyobb kihalási eseményekhez, mint a mezozoikum végén a dinoszauruszok legnagyobb részének kipusztulását okozó kréta–tercier kihalási esemény, de azért a jelentős kihalási hullámok közé tartozik. Hatása leginkább a tengeri fosszíliák közt mutatható ki.[1]

Oka egyes elméletek szerint a mai India Bengál régióját a korszakban sújtó, a mai Kerguelen-szigetek helyének vulkanikus aktivitásához kötődő esemény lehetett.[2] (Ebben az időszakban India tömbje még az Indiai-óceán déli részében helyezkedett el, a lemeztektonika még nem mozgatta jelenkori helyére.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archangelsky, Sergio. "The Ticó Flora (Patagonia) and the Aptian Extinction Event." Acta Paleobotanica 41(2), 2001, pp. 115-22.
  2. Courtillot, Vincent. Evolutionary Catastrophes: The Science of Mass Extinctions. Cambridge, Cambridge University Press, 1999; p. 95.