Appius Claudius Crassus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Appius Claudius Crassus
Születetti. e. 6. század
ókori Róma
Elhunyti. e. 449[1]
ókori Róma
Állampolgárságarómai
Gyermekei
  • Apio Claudio Craso
  • Publius Claudius Crassus
Szüleinem ismert
Appius Claudius Sabinus Regillensis
Foglalkozása
  • ókori római politikus
  • Ancient Roman military personnel
Tisztsége
  • római szenátor (nem ismertnem ismert)
  • consul (i. e. 471 – i. e. 471)
  • decemvir legibus scribundis (i. e. 451 – i. e. 449)
  • consul (i. e. 451 – i. e. 451)
Halál okaöngyilkosság
SablonWikidataSegítség

Appius Claudius Crassus (? – Kr. e. 451 után, Marcus Terentius Varro szerint Appius Claudius Crassinus Inregillensis Sabinus volt a neve) római politikus, a patrícius Claudiusok nemzetségének tagja, a nemzetséget alapító Appius Claudius Sabinus Regillensis unokája volt.

Egyes források alapján úgy tűnik, azonos apjával, a Kr. e. 471-ben consulságot viselt Appius Claudius Sabinusszal, akiről viszont az ókori szerzők úgy tudják, öngyilkosságot követett el, miután a néptribunusok perbe fogták. Crassust Kr. e. 451-ben választották consullá, és még abban az évben a törvények lejegyzésével megbízott decemvirek egyike lett. Kr. e. 450-ben újraválasztották a testületben, ahol rendkívüli befolyása volt, azonban a plebejusokkal szembeni zsarnokoskodásai miatt perbe fogták, és még a per előtt öngyilkos lett (Livius szerint) vagy börtönben ölték meg (Dionüsziosz szerint).

Két fia ismert, Appius és Publius. Előbbi Kr. e. 424-ben consuli hatalmú katonai tribunus volt, utóbbiról semmit sem tudni. Utódai a Kr. e. 4. század folyamán is előkelő pozíciókat töltöttek be, de nem sokat tudni róluk; a nemzetség következő jelentős tagja Crassus ükunokája, Appius Claudius Caecus volt. Leszármazottai a Kr. u. 1. századig a Római Köztársaság legbefolyásosabb és legelőkelőbb tagjai voltak, Tiberius, Caligula és Claudius császárok egyaránt leszármazottai közé tartoztak.


Elődei:
Titus Lananius Lanatus
és
Publius Sestius Capitolinus Vaticanus
Consul
Kr. e. 451
collega:
Titus Genucius Augurinus
SPQR
Utódai:
decemvirek

Irodalom[szerkesztés]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)