Apálymeder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apálymedrek Terschellingtől délre; Hollandia

Az apálymeder (németül: Priel; angolul: Tidal creek) az árapálysíkságok és a marschok felszínébe mélyülő, szárazföldi folyók medrére emlékeztető felszíni forma.[1] A medreket az apály idején a watt felszínéről visszahúzódó víz alakítja ki.

Kialakulása[szerkesztés]

Az apálymedrek az árapálysíkságok magasabb részein alakulnak ki. Az apály elérkezésekor a területet borító víztömeg a nyílt tenger irányába kezd áramlani. A watt felszínének mélyebb és gyorsabban lejtő részein a víz gyorsabban áramlik a tenger felé, ezekben a mélyedésekben alakulnak ki az apálymedrek. A homokos felületű wattvidéken a medrek egyenesebbek, de az iszapwattokon a terület kisebb lejtése miatt a szárazföldi vízfolyások kanyarulataira emlékeztető meandereket írnak le. A magaswattoktól távolodva az apálymedrek egyre szélesebbek és sűrűbbek lesznek, mivel egyre jelentősebb mennyiségű vizet kell elvezetniük.

Az apálymedrek nem állandó jelenségek. Előfordulhat, hogy a dagály által elfedett meder az apály érkeztével máshol jelenik meg. Különösen gyakori a medrek helyváltoztatása az egész watt anyagát felkavaró vihardagályok után.

Apálymedrek világszerte kialakulnak. Európában Németország és Hollandia partjain láthatjuk e formákat. Délkelet-Ázsia partjain is megfigyelhetőek, ám az ottani árapálysíkságokat borító sűrű mangroveerdő miatt nehezen ismerhetők fel.

Tulajdonságaik[szerkesztés]

Az apálymedrek vize erősen változó sótartalmú. Ennek magyarázata, hogy wattok magasabb régióiban a víz alacsonyabb sótartalmú. A vízfolyások jelentős mennyiségű hordalékot szállítanak a tenger felé. A medrek veszélyt jelentenek a wattokon járókra, mivel vízmélységüket a szállított hordalék miatt nehéz megbecsülni. A bennük áramló víz sebessége egy-egy hegyi patakéval vetekszik, könnyen elsodorhatják a meggondolatlanul beléjük lépőket.[2] A medrek a teljes apálykor akár szárazra is kerülhetnek.[3] A medrekben megálló és visszafelé áramló víz ugyanakkor a dagály beköszöntére figyelmezteti a területen bóklászókat.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Priel című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gönczy Sándor - Szalai Katalin Geomorfológiai fogalomgyűjtemény; Elérés: 2008. június 3.
  2. Priele im Nordseewatt Archiválva 2008. április 18-i dátummal a Wayback Machine-ben; Elérés: 2008. július 3.
  3. WATTWÖRTERBUCH Archiválva 2003. november 27-i dátummal a Wayback Machine-ben; Wattszótár; Elérés: 2008. július 3.