Antonov Állami Repülőgépgyártó Vállalat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Antonov Állami Repülőgépgyártó Vállalat (ukránul: Державний авіабудівний концерн "Антонов" [Derzsavnij aviabugyivnij koncern Antonov]) Ukrajnában működő állami vállalat volt, amely az ukrán repülőgépipar jelentősebb cégeit és szervezeteit fogta össze. 2007–2008 között Aviacija Ukrajini (Авіація України), magyarul Ukrán Repülés néven működött. 2015-ben az ukrán repülőgépipart átszervezték és az Ukroboronprom állami holding szervezetébe integrálták.

Eredetileg Antonov Nemzeti Vállalat néven hozták létre Ukrajna elnökének 2005. májusi rendelete alapján. Kezdetben a repülőgépek tervezésével és fejlesztésével foglalkozó ANTK Antonov, valamint a sorozatgyártással foglalkozó AVIANT Kijevi Repülőgépgyár és a Harkivi Repülőgépgyártó Termelési Egyesülés tartozott hozzá. 2006-ban a kijevi 410-es számú repülőgépgyártó üzemet is az Antonovhoz csatolták.

2007-ben azonban a céget felszámolták, helyette 2007. március 14-én az ukrán kormány létrehozta az Aviacija Ukrajini (Ukrán Repülés) nevű állami vállalatot, mely elődjéhez hasonlóan integráló funkciót tölt be, és az ukrán repülőgépipar vállalatait egyesíti. A vállalat elnöke Oleh Sevcsenko, az Aviant repülőgépgyár vezérigazgatója. Az ukrán kormány 2008. október 30-i határozatában a vállalatot átnevezték Antonov Állami Repülőgépgyártó Vállalat névre.[1] 2015 áprilisától az ANTK Antonov átalakításával utódaként hozták létre az Antonov repülőgépgyárat, amely az Ukroboronprom állami holding része lett.[2]

Az Aviacija Ukrajini részei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]