Antarktiszi meteoritok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ALH84001 antarktiszi, marsi eredetű meteorit

Az antarktiszi meteoritok a Antarktiszon, tudományos expedíciók keretében módszeresen begyűjtött meteoritok.

A módszeres gyűjtés kezdete[szerkesztés]

1969-ben japán kutatók az Antarktiszon egy alacsonyan szálló helikopterről fekete kőzetdarabokat vettek észre a fehér talajon. Leszálltak és a laboratóriumba víve megvizsgálták a begyűjtött 9 meteoritot. Mindegyik különböző volt. Ekkor jöttek rá arra, hogy valamilyen folyamat fölhalmozza a jeges kontinensre hulló meteoritokat. Programot indítottak az antarktiszi meteoritok begyűjtésére és ma (2008-ban) már mintegy 17 000 darab meteorit van a tokiói Nemzeti Sarkkutató Intézetben (National Institute of Polar Research - NIPR).

Az antarktiszi meteoritok fölhalmozódásának folyamata[szerkesztés]

Az Antarktiszt borító jégmező lassú mozgásban van a part felé és centiméter per év sebességgel mozdul el. A reá hullott meteoritok beágyazódnak a frissen hullott hóba és együtt mozdulnak el a jégmezővel. Amikor azonban parti hegység útját állja e mozgásnak, a föltorlódó (centiméteres magasságú) jégtöbblet fokozatosan jobban elpárolog, ezért a kőzetdarabok ezeken a helyeken a felszínre bukkannak. Nem csak ott, ahol parti hegység van, hanem ott is, ahol a hóréteg alatt a talajszint jelentősen megemelkedik. Ezt a mechanizmust Yanai Keizo japán kutató ismerte föl.

Magyarországi kutatók is rendszeresen kölcsönzik a földkerekség egyik legnagyobb gyűjteményének kőzetmintáit tudományos vizsgálataikhoz. A fél évre kölcsön kapott kis gyűjteményben 30 meteorit vékonycsiszolata található. A mintakészletben van két holdi és egy marsi meteoritminta is.

A Japán Sarkkutató Intézet antarktiszi meteoritgyűjteményének kölcsönzése[szerkesztés]

A tokiói Nemzeti Sarkkutató Intézet (NIPR) évente rendez egy konferenciát az új vizsgálatok áttekintésére. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói már 1994 óta részt vesznek ezeken a konferenciákon és beszámolnak a hazai meteoritkutatásokról.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Yanai K., Kojima H., Haramura H. (1995): Catalog of Antarctic Meteorites. NIPR, Tokyo
  • Bérczi Szaniszló, Gucsik Arnold, Hargitai Henrik, Józsa Sándor, Kereszturi Ákos, Nagy Szabolcs, Szakmány György (szerk. Bérczi Szaniszló) (2008): Kis atlasz a Naprendszerről (11): Kőzetszövetek a Naprendszerben. ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, Budapest (ISBN 978-963-284-034-5)
  • Bérczi Sz. (2001): Kis Atlasz a Naprendszerről (1): Planetáris és anyagtérképek holdkőzetekről, meteoritekről. UNICONSTANT. Püspökladány (ISBN 963-00-6314-X Ö, ISBN 963 00 6315 8)
  • Yanai K. & Kojima H. (1987): Photographic Catalog of the Antarctic Meteorites. NIPR, Tokyo
  • A National Institute of Polar Research éves szimpoziumai.
  • Anarctic Meteorite Research (folyóirat)
  • Polar Science (folyóirat)