Antal Nimród

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antal Nimród
Született1973november 30. (50 éves)
Los Angeles, Kalifornia
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségemagyar magyar
Foglalkozásafilmrendező, színész
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Főiskola (–1995)

A Wikimédia Commons tartalmaz Antal Nimród témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antal Nimród (Los Angeles, 1973. november 30. –) magyar származású amerikai filmrendező.

Életpályája[szerkesztés]

Antal Nimród 1973. november 30-án született Los Angelesben, kivándorolt magyar szülők gyermekeként. 18 éves korában, 1991-ben költözött haza Magyarországra, hogy a magyar Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja legyen, mivel 14 éves korától kezdődően álma volt, hogy egyszer filmes lesz.

1996-ban lediplomázott, majd a ’90-es évek végén jelentős sikereket ért el videóklipek és reklámfilmek forgatásával Magyarországon és Csehországban. Csinált videóklipet a Warpigsnek, (Szandál), a Quimbynek, (Halleluja, Hol volt, hol nem volt) Sub Bass Monsternek (Nincs nő, nincs sírás, Gyulafirátót, 4 ütem, Mákvirág, Tovább is van, mondjam még?, Igaz vagy hamis) és Ganxsta Zolee-nak. Az első, amire saját bevallása szerint már büszke is, a Quimby Hol volt, hol nem volt című számához készült. A népszerű klip egy hullaházban játszódik, ahol az együttes többé-kevésbé halott énekesét, Kiss Tibort éppen boncolni viszik.[1] 2003-ban készítette első nagyjátékfilmjét, a Kontrollt, amelyet nemcsak rendezett, hanem írt is. A film számos díjat - köztük a cannes-i fesztivál Ifjúság díját -, valamint hírnevet hozott.

2005-ben Antal Nimród visszatért Los Angelesbe, hogy filmes pályafutását Hollywoodban folytassa. Az első tengerentúli rendezése a Vacancy (2007) volt, Kate Beckinsale és Luke Wilson főszereplésével. Sikeres kinti bemutatkozását a 2009-es bemutatóval tervezett A szállítmány követte, amelyben olyan színészek vállaltak szerepet, mint Laurence Fishburne, Matt Dillon, Jean Reno és Milo Ventimiglia.

2009 nyarán jelentették be hivatalosan, hogy a Predators (Ragadozók) című film rendezési lehetőségét Antal Nimród kapta. A Robert Rodríguez producer vezetésével készülő mozifilm korábbi változatában Arnold Schwarzenegger játszotta a főszerepet.

A Viszkis című, 2017-ben megjelent, Ambrus Attiláról szóló játékfilmje is díjnyertes lett, miközben nagy közönségsikert aratott: az 1990 utáni magyar filmgyártás legnézettebb filmjei között szerepel, ami a témaválasztásból is ered.

Antal Nimród nem csak rendez, Magyarországon több kisfilmben és nagyjátékfilmben bukkant fel, például az 1999-es Közel a szerelemhez-ben és a 2000-es Balra a nap nyugszik-ban. A legújabb munkája egy 3D-s koncertfilm a Metallicával, Through The Never címmel, melyet 2013 szeptemberében mutattak be.

A budapesti metrós korszaka még 1997-ben kezdődött a Warpigs együttes Szandál című slágeréhez forgatott videóklippel, majd 2000 januárjában elkészítette a Kontroll előzetesének (demójának) tekinthető Alagútpatkányok című rövid videót.[2][3]

Filmjei[szerkesztés]

rendezőként[szerkesztés]

színészként[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]