Ujjas lúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anseranas szócikkből átirányítva)
Ujjas lúd
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Galloanserae
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Ujjas lúdfélék (Anseranatidae)
Nem: Anseranas
Lesson, 1828
Faj: A. semipalmata
Tudományos név
Anseranas semipalmata
(Latham, 1798)
Szinonimák
  • Anas semipalmata Latham, 1798
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ujjas lúd témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ujjas lúd témájú médiaállományokat és Ujjas lúd témájú kategóriát.

Portré

Az ujjas lúd vagy más néven hasadtujjú lúd (Anseranas semipalmata) a madarak (Aves) osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül az ujjas lúdfélék (Anseranatidae) családjába tartozó faj.

Családjának és nemének az egyetlen élő és egyben típusfaja is.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A fajt sokáig a récefélék családjába sorolták, ahol a többi récefélétől eltérő tulajdonságai miatt önálló alcsaládot alkotott egymagában. Később elkülönítették a többi récefélétől és önálló családba sorolták. A faj több tulajdonsága miatt (hosszú láb, erősen redukálódott úszóhártya) hasonlít a lúdalakúak másik családjának, a tüskésszárnyúmadár-félék családjának képviselőire. Feltehetően egy nagyon régi leágazás utolsó élő faja, mely a ludak és tüskésszárnyú madarak között félúton áll a lúdalakúak törzsfáján. A lúdalakúak rendje nagyon ősinek számít a madarak között. A faj feltételezhető legközelebbi rokonai (Gernaopsis nem, késő eocén-korai oligocén kor, Anglia és a Anserpica nem, késő oligocén Franciaország) már nagyon régen kihaltak.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Észak-Ausztráliában és Pápua Új-Guinea déli részén él.

Mocsarak, folyók és tavak lakója. A táplálékkal bőven ellátott helyeken többezres tömegben élhet. Ausztrália északi részének trópusi mocsaraiban korábban óriási csapatai éltek. Előfordultak 80.000 egyednél nagyobb csapatok is.

Megjelenése[szerkesztés]

A hímek testhossza 90 centiméter, a tojók valamivel kisebbek. Feje, nyaka és szárnya fekete. Háta, begye és hasa fehér. Csupasz arca van. A fején csontos bütyök található, mely a hímek esetén magasabb. Széles narancssárga csőre és az azon lévő bütyök a faj egyik legkönnyebben felismerhető bélyege.

Az ujjas lúd abban is különbözik a réceféléktől, hogy azokkal ellentétben nem egyszerre vedli le szárnyevezőtollait, hanem fokozatosan, egymás után. Így soha nem röpképtelen.

Életmódja[szerkesztés]

Fűféléket keres a talajon, a vízben gyökerek és magok után kutat.

Repülés közben
és a vízparton
Museum specimen

Szaporodása[szerkesztés]

Ujjas lúd költőtrió és fiókáik

A többségében monogám párkapcsolatban élő récefélékkel ellentétben az ujjas lúd többnyire három egyedből álló költőtriókban szaporodik. Egy hímhez kettő tojó társul. Mindhárom egyed részt vesz a fészeképítésben, a költésben és a fiókák felnevelésében is. Nádból készíti fészkét, fészekalja 5-14 tojásból áll. A fészekbe mindkét nőstény elhelyezi tojásait. A kikelő fiókákat a récefélékkel ellentétben a szülők egy ideig etetik is.

Költésmechanizmusában valószínűleg a fiókák etetése és a mocsarakban fellelhető sok veszély (bordás krokodil, fehérhasú rétisas) miatt alakult ki a trióban való költés. Három egyed könnyebben meg tudja védeni a fiókákat mint kettő. Ez a szaporodási mód mindhárom madár számára előnyös. A tojóknál azért, mert így ha elragadnak egy-egy fiókát a ragadozók, akkor van rá a esély, nem az ő, hanem a másik tojó fiókáját ölik meg. A hím pedig (mivel élénken ügyel rá, hogy a tojók csak vele párosodjanak) megkétszerezheti egy-egy idényben a fiókái számát. olykor előfordul, hogy monogám párok is szaporodnak, de ezek mindig kevesebb fiókát tudnak felnevelni, mint a triók.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Spaltfußgans című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.