Anoushka Shankar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anoushka Shankar
Anoushka Shankar.jpg
Életrajzi adatok
Született 1981. június 9. (33 éves)
London
Származás  India, Mumbai
Pályafutás
Műfajok Jazz, Világzene, Klasszikus indiai
Aktív évek 1998-napjainkig
Hangszer szitár

Anoushka Shankar weboldala

Anoushka Shankar (hindiül: अनुष्का शंकर), London, 1981. június 9.) zenész, zeneszerző és szitár-művész. Apja az egyik legismertebb indiai kortárs zenész, a szintén szitáros Ravi Shankar, édesanyja Sukanya Rajan banki alkalmazott. Apja révén féltestvére a Grammy-díjas Norah Jones.

Gyermekkora és tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Shankar Londonban született, gyermekkorát Indiában és az Egyesült Királyságban töltötte. Tizenévesen a kaliforniai San Dieguito Academy hallgatója volt. Az iskola elvégzése után, 1999-ben úgy döntött, hogy további tanulmányok helyett zenei karrierbe kezd.

Zenei pályafutás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szitár tanulmányait édesapjánál kezdte még gyermekként. Első nyilvános fellépésére tizenhárom évesen került sor, első lemezszerződését pedig tizenhat éves korában írta alá.

Első albuma Anoushka címen jelent meg 1998-ban. Ő volt az első női előadó, aki fellépett a kalkuttai Ramakrishna Centre-ben 2000 februárjában. 2003-ban féltestvérével együtt Grammy-díjra jelölték.

2007 augusztusában az indiai-amerikai zeneszerző-zenésszel, Karsh Kale-lel közösen adta ki Breathing Under Water című albumát, amely klasszikus indiai szitár, illetve elektronikus zenei motívumokra épül. Az albumon olyan vendégelőadók működtek közre, mint Norah Jones, a lányával szitár duót előadó Ravi Shankar, és Sting.

2009 augusztusa óta heti rendszerességel ír cikkeket az angol nyelvű, indiai Hindustan Times életmód mellékletébe, amelyek online formában is megjelennek.

Jótékonysági koncertek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002. november 29-én fellépett a Royal Albert Hall-ban rendezett Concert for George-on, amelyet az egy évvel korábban elhunyt beatle George Harrison tiszteletére rendeztek neves előadók részvételével.

A 2008. november 26-ai mumbai terrortámadás miatt kénytelen volt elhalasztani egy a városba tervezett jótékonysági koncertet, amit a Jethro Tull-al közösen szerveztek. A koncertet december 5-én tartották meg A Billion Hands Concert néven és célja a terrortámadás áldozatainak megsegítése lett.

Közéleti tevékenység[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Shankar vegetáriánus és az állati jogok illetve az ezekért küzdő szervezet a PETA elkötelezett támogatója. Szintén támogatja az ENSZ Világélelmezési Program erőfeszítéseit Indiában.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anoushka Shankar című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Anoushka Shankar témájú médiaállományokat.