Anna Lee Tingle Fisher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anna Lee Tingle Fisher

Anna Lee Tingle Fisher dr. (St. Albans, New York, 1949. augusztus 24.–) amerikai űrhajósnő. Első anyaként teljesített szolgálatot.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1971-ben az University of California (Los Angeles) keretében kémiából vizsgázott. Ugyan itt, az UCLA keretében folytatta doktori vizsgájának felkészülését, amit 1976-ban megvédett. 1987-ben megvédte doktori címét.

1978. január 16-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Speciális szakemberként (Canadarm) folyamatosan segítette az STS–1-től az STS–4-ig a küldetések szakmai munkáját (fejlesztés, tesztelés, ellenőrzés). Az STS–5, STS–6, STS–7 valamint az STS–9 támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatának tagja. A NASA Űrhajózási Hivatal speciális szakembere. 1987-től az űrhajós felvételi bizottság tagja. Egy űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 23 órát és 44 percet (198 óra) töltött a világűrben. 2006. júniusában köszönt el az űrhajósoktól. 1998-tól a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) történő munkálatok támogató specialistája.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–51–A, a Discovery űrrepülőgép 2. repülésének küldetésfelelőse. Pályairányba állítottak kettő műholdat, visszanyertek kettő műholdat. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Egy űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 23 órát, 44 percet és 56 másodpercet (192 óra) töltött a világűrben. 5 293 786 kilométert (3 289 406 mérföldet) repült, 127 kerülte meg a Földet.

Tervezett űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–61–H űrrepülés kijelölt küldetés specialistája, de a Challenger-katasztrófa miatt törölték a programot.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]