Animus Kiadó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Animus Kiadó
Típuskiadó
Alapítva1991. december
SzékhelyBudapest
VezetőkGábor Anikó, Balázs István
IparágKönyvipar
TermékekKönyvipari termékek
Nyelvekmagyar

Az Animus Kiadó weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Animus Kiadó magyar, főként ifjúsági, és ismeretterjesztő irodalmat terjesztő kiadó. 1991. decemberi bejegyzéssel, Gábor Anikó könyvkereskedelmi szakember és Balázs István újságíró-szerkesztő családi vállalkozásaként indult.

Profil[szerkesztés]

Már első kiadványuk – egy angol nyelvtani összefoglaló – rendkívüli népszerűségre tett szert, s elindítója lett a Kisokos zsebnyelvkönyv sorozatnak, melynek 16 kötetéből az eltelt két évtized alatt több millió példány kelt el. Ezt követték a humoros ajándékkönyvek – a brit Martin Baxendale munkái – amely műfajt az Animus Kiadó honosított meg. A kiadói profil tovább színesedett, mégpedig a világhírű amerikai pszichothriller szerző, Dean R. Koontz műveivel és úgynevezett önsegítő (self help) könyvekkel. Bár az Animus Kiadó néhány év alatt a magyar könyves szakma megbecsült tagja lett, az igazi ismertséget Joanne Kathleen Rowling Harry Potter sorozatának minden képzeletet felülmúló sikere hozta el számára. A kiadó a hét kötet megjelentetésének éveiben jelentős gyermek-ifjúsági profilt is kiépített, értékes, ám magyarul mindaddig kiadatlan írókkal ismertetve meg a tíz-tizenhat éves korosztályt. Példaként Jacqueline Wilson, Lois Lowry, Louis Sachar, Anthony Horowitz, Jonathan Stroud nevét említhetjük, a kiadó Andersen-díjas írók sorozatából pedig Paula Fox, Tormod Haugen, Margaret Mahy, Scott O’Dell, Uri Orlev nevét. Az utóbbi években azonban a felnőtteknek szóló irodalom egyre nagyobb súlyt képvisel a kiadó kínálatában. Olyan világsikerek magyarországi megjelentetése fűződik az Animus nevéhez, mint Stieg Larsson Millennium-trilógiája, Jo Nesbø könyvei s a skandináv krimiirodalom legjavát felvonultató Skandináv krimik sorozat. Hahner Péter történelmi tévhitekről szóló kötetei pedig az ismeretterjesztő könyvek sikerlistájának szereplői.[1]

Főbb szerzők[szerkesztés]

Harry Potter sorozat[szerkesztés]

A sorozat J. K. Rowling, angol írónő hét kötetes világhírű sorozatának magyar fordítása. A Harry Potter hét kötetből álló, fantasy műfajú regénysorozat. A sorozat főhőse egy kamasz varázsló, Harry Potter és az ő barátai, Ron Weasley és Hermione Granger, akik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulói. A történet arról szól, miként próbálja meg Harry legyőzni a gonosz varázslót, Voldemort Nagyurat, aki megölte Harry szüleit és megpróbálja meghódítani a varázslóvilágot, s leigázni a varázstalan embereket, a muglikat. A könyvsorozatból számos film, videójáték és más termék is készült.[3][forrás?] A kiadó gondozásában megjelent a sorozat mind a hét darabja, igényes kemény kartonos és védőborítós kiadással, az első két könyv hangoskönyv változatban Kern András előadásában. E mellett egy mesekönyv a sorozathoz kapcsolódóan Bogar bárd meséi címen. A hét kötet:

A sorozathoz tartozó, de nem a kiadónál megjelent művek:

Ifjúsági Irodalom[szerkesztés]

A kiadó ifjúsági könyvei a 10 -16 éves gyerekeknek, tiniknek szólnak. Témájuk többnyire a serdülőkor, és az ezzel járó testi és lelki változások. Ide tartozik Francine Oomen „Hogyan éljük túl …” sorozata a tinédzser szerelemről. A lányoknak célzott regények Jacqueline Wilson lányregényei, családi gondokkal[5], válással, az ezzel járó konfliktusokkal kapcsolatos könyvek, de megtalálható a lánybarátságok bemutatása is (Szerelmes lányok, Lányok a pácban, Lányok késésben). Eddig összesen 25 regényt jelentetett meg a kiadó Wilsontól. Hasonló Christine Nöstlinger Andersen-díjas író munkássága, akitől 9 regény jelent meg eddig a kiadónál. A tinédzser fiúk Anthony Horowitz három könyvét olvashatják, kettőt a fiatal titkosügynökről, Alex Riderről, egyet pedig az Ötök ereje sorozatban a Tini krimik részeként. A sorozat főbb szerzői még: Trenton Lee Stewart (A Titokzatos Benedict Társaság 3 részes sorozattal), Jonathan Stroud (Bartimaeus sorozat) és Louis Sachar öt könyvével (Stanley, a szerencse fia; Bradley, az osztály réme; Laura titkos társasága; David nem hagyja magát és Carla nem adja fel).

Skandináv Krimik sorozat[szerkesztés]

Először az izlandi Arnaldur Indridasonra figyelt fel a kiadó egy brit napilap híradásában (elnyert egy díjat). További tájékozódás után – látva más skandináv szerzők jó színvonalát is – úgy döntöttek, hogy sorozat építésébe fognak. Ezután következett Stieg Larsson Millenium-trilógiája,[6] amelynek első részéből, A tetovált lány[7]-ből már film is készült. Olyan híres nevek munkái kerültek be a sorozatba, mint Jo Nesbø és nyomozójának sorozata, akinek Hóember című könyvéből Martin Scorsese készít filmet.[8] Emellett említhető még Åsa Larsson, Börge Hellström, Camilla Läckberg, Håkan Nesser, Jussi Adler-Olsenneve, és a skandináv írók közt is ismertebb Karin Alvtegen munkái. A műfaj főként a skandináv országokban ismert és kedvelt, a kiadó jóvoltából egyre ismertebb Magyarországon is. A regények egy-egy hétköznapi ember átalakulását mutatják be, hogyan válik gyilkossá, mi hajtja, mi a célja vagy egy-egy nyomozó szemén a bűntények felgöngyölítését. Ötvözi a detektívregények, a krimik, a pszichológiai krimik és a horror elemeit, és kemény társadalomkritikát is megfogalmaznak a mintatársadalmakként emlegetett skandináv országokról.

Díjak[szerkesztés]

A kiadó által adott elismerés

Az Aranyalma díjat az Animus Kiadó alapította 2002-ben. Ez egy olyan gyermekirodalmi díj volt, amelyet évente egy olyan személy kaphatott, aki sokat tett az olvasás népszerűsítéséért, a gyermekirodalom nagyobb megbecsüléséért, a gyermekek olvasáskultúrájáért. Átadására a Gyermeknapon (május utolsó vasárnapján) került sor. A díj összege 2006-ban 200 000 Ft volt.[9]

  • 2002 Komáromi Gabriella irodalomtörténész
  • 2003 Boldizsár Ildikó mesekutató
  • 2004 Szávai Ilona a PONT Kiadó vezetője, a Fordulópont szerkesztéséért
  • 2005 Sándor Csilla a Csodaceruza folyóirat alapító főszerkesztője
  • 2006 Rigó Béla szerkesztő, kritikus és a Kincskereső című gyermekeknek szóló folyóirat főszerkesztője (aki a díjjal járó pénzjutalmat – az anyagi ellehetetlenülés miatt – a megszűnés közelébe került Kincskereső folyóiratnak ajánlotta fel).[10]
A kiadó elismerési

A kiadó a 2012-ben újra megjelentetett, Stieg Larsson: A tetovált lány című könyvével elnyerte a Libri Aranykönyv díját, klasszikus külföldi könyv kategóriában,[11] melyet minden évben a közönség szavaz meg visszamenőlegesen.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Szerzők képpel, életrajzzal: Szerzők képpel, életrajzzal fül. animus.hu (Hozzáférés: 2013. március 26.) arch
Animus magunkról: Magunkról fül. animus.hu arch

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]