Angry Birds

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angry Birds
Angry Birds logo.svg
Fejlesztő Rovio Mobile
Kiadó Chillingo/Clickgamer
iOS, PSP/PlayStation 3, Nintendo 3DS
Rovio Mobile
Maemo, Symbian^3, Android, Windows, Mac OS X
Producer Raine Mäki, Harro Grönberg, Mikko Häkkinen
Tervező Jaakko Iisalo (vezető tervező)
Pályatervezők
Jaakko Iisalo, Arttu Mäki, Risto Holmström, Joonas Mäkilä, Tuomas Erikoinen
Programozó Tuomo Lehtinen, Miika Virtanen, Antti Laitinen, Atte Järvinen, Mika Rahko, Marco Rapino, Kari Kuvaja
Művész Tuomas Erikoinen, Miisa Lopperi, Joonas Mäkilä
Zeneszerző Ari Pulkkinen
Motor SDL,[1] Box2D
Platformok

iOS, Maemo, HP webOS, Android, Symbian^3, Series 40, PSP/PlayStation 3, Mac OS X, Windows, WebGL, Windows Phone 7, Google+, Google Chrome, Nintendo 3DS

bada, PSP, BlackBerry Tablet OS
Kiadási dátum iOS
2009. december 10.
Android
2010. október 15.
Verzió 2.1.0 (iOS)
2.0.2 (Microsoft Windows, Mac OS X, Symbian, Android)
1.6.3 (BlackBerry Tablet OS)
1.5.3 (WP7, WebOS)
1.5.2 (Maemo)
1.5.0 (PSP, PS3)
1.1.4 (WebGL)
1.5.0.7[1] (Google Chrome)
Műfaj Puzzle
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI 7+.png PEGI: 7+
PEGI-besorolás PEGI 7
Adathordozó Digitális terjesztés

Az Angry Birds egy kétdimenziós ügyességi és logikai elemeket ötvöző videojáték, melyet a finn Rovio Mobile fejlesztett, és az Apple cég iOS rendszerein vált elérhetővé elsőként, 2009 decemberében.[2] Azóta ebből a változatból több mint 12 millió példány kelt el, ami arra ösztökélte a fejlesztőket, hogy más platformokra is elkészítsék művüket, például Androidra, Symbianra vagy Windows Phone 7-re.[3]

A játék leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy kilőtt madár a malacok védművét dönti össze

A játék lényege, hogy a felhasználónak egy csúzli segítségével kell a különböző színű és formájú önfeláldozó madarakat különböző építményekre kilőni, azzal a szándékkal, hogy az ott tartózkodó disznókat elpusztítsa. Ahogy a játékos teljesíti a pályákat, újabb madárfajták válnak elérhetővé, amik mind sajátos képességekkel rendelkeznek, melyek megfelelő időben történő aktiválása kulcsfontosságú lehet a pályák teljesítése érdekében. A fejlesztők számos ingyenes frissítéssel és bónusz tartalommal ellátták programjukat, de önálló szoftverek is megjelentek bizonyos ünnepek vagy valamilyen promóció alkalmából. Az Angry Birds legfőbb pozitívumának az addiktív játékmenetet, a humoros stílust és az alacsony árat tartják. A számítógépes és konzolos változatokon túl megjelentek az játék nevével fémjelzett termékek több formában is (a játék karakterei például a különböző plüssfigurák képében), de már filmre vagy televíziós sorozatra is készültek tervek. Az összes változatot számítva a játékot már több mint 500 millió alkalommal töltötték le, ezért jelenleg a legnépszerűbb játéknak, 2010 egyik legkiemelkedőbb sikerének, illetve a legsikeresebb mobil alkalmazásnak tartják.[4][5][6]

Történet és fejlesztések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009 elején a Rovio alkalmazottjai egy különleges játék fejlesztése mellett tették le voksukat. A javaslat a fő tervezőhöz Jaakko Iisalohoz érkeztek hogy egy olyan játékot kellene készíteni amelyben pár mérges madár szerepelne. A madaraknak nem volt se lábuk se szárnyuk. Ekkor még nem volt meghatározva sem a játékstílus sem a játék lényege. A csapatnak tetszett az ötlet így végül megkezdték a fejlesztést. A játék koncepciója a mérges madarakra lett hangsúlyozva. Innen kapta végül a nevét: Angry Birds. Azonban a madaraknak ellenségekre is szükségük volt a játékmenet miatt. Mivel a játék kifejlesztése pont arra az időszakra esett amikor a H1N1 néven elhíresült sertésinfluenza volt jelen, így az alkotók végül a malacok mellett döntöttek, mint a madarak fő ellenségei. A fejlesztési költségek akkor már meghaladták a Sablon:100000 eurót és ebben a költségben még nincs benne a későbbi fejlesztések árai. Végül a játékot az Electronic Arts segítségével közzétették az iOS-en lévő App Store alkalmazás-áruházba ahonnan 2009. decemberétől már le lehetett tölteni. Később a játék már mindenféle játékkonzolon volt elérhető közvetlenül a Rovio által. Ez utóbbi alól kivétel a PSP amelyet a Sony az Abstraction Games és az Electronic Arts licencszerződés alapján hozott forgalomba. A cég később további operációs rendszerre próbálta felhelyezni az Angry Birds-öt. Ezek közül az Androidra történő fejlesztés történt a legérdekesebbnek. A felhasználói felület a processzor sebessége sokkal nagyobb volt mint az iOS esetében. Végül a csapat egy másfajta verziót állított fel ahhoz képest hogy a tesztek alatt kiderült hogy 30 féle androidos mobilon futott hibátlanul az iOS-es verzió. Egy hónappal az eredeti kiadás után az Androidon 2010.októberében debütált. Még 2010 elején elkezdődött a Facebook verzió fejlesztése amely a legnagyobb konkurenciája lett a Farmville ottani verziójának. Az Angry Birds Facebook 2012. februárjában mutatkozott be.

Az eredeti Angry Birds[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szintek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden szint egy külön ún. epizódba tömörül amelyekben különböző "részeken" helyezkednek el a szintek. Ezek darabszáma lehet 21 vagy 15.

Epizód eredeti neve Epizód magyar neve Megjelenés dátuma Részek száma Szintek száma
Poached Eggs "Buggyantott tojások" 2009.december 3 21
Mighty Hoax "Hatalmas átverés" 2010.március 2 21
Danger Above "Veszély felülről" 2010.április 3 15
The Big Setup "A nagy építés" 2010.július 3 15
Ham ’Em High "Sonkák magasan" 2010.december 3 15
Mine and Dine "Bányászat és étkezés" 2011.június 3 15
Birdday Party "Madárnapi parti" 2011.december 2 15
Bad Piggies "Rossz malacok" 2012.október 9. 3 15
Red's Mighty Feathers "Piros madár szuper tollai" 2013.július 3. 2 15
Short Fuse "Bomba madár új Eröje" 2013.November 26. 3 15
Surf and Turf "Szörf és föveny" 2012.március
2012. október 9.[7]
3 15

Madártípusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Név Leírás Képernyő-megérintéskor/kattintáskor bekapcsolódó funkciója
Piros madár
(Red Bird)
Nincs különleges funkciója, egyszerű pusztítást végez.
Kék madarak (Jay, Jake és Jim)
(Blue Birds: Jay, Jake & Jim)
Képes az üvegeket összetörni. Három külön madárra válik szét.
Chuck Vastagabb vagy vékonyabb fa barikádokat összetörni. Gyorsabban kezd repülni ezáltal képes tökéletes rombolást végezni.
Bomba madár
(Bomb Bird)
Képes bármilyen fajta építményt eltüntetni robbanással ami érintés/kattintás nélkül is bekövetkezik amint hozzáér bármihez Felrobban (a Short Fuse pályán elektromos mezőt hoz létre).
Matilda
(Matilda)
Egy robbanó „tojásbombát” hordoz Ledobja a tojást ami robbanással végez pusztítást
Bumeráng
(Boomerang)
Bumeráng módjára képes visszafordulni Érintés/Kattintás hatására irányt vált
Terence
(Terence)
Nagy termetének köszönhetően képes teljes rombolást végezni, mindent lerombolni
Buborék
(Bubbles)
Kicsi termetű nagy munkát nem tud végezni, de képes felfújódni érintés nélkül is ha bármihez hozzáér majd később leereszt. Felfújódik.
A hatalmas sas
(Mighty Eagle)
Egyedi madártípus amely a "Nagy testvér" madárhoz hasonlóan képes rombolni, ám nem állandó csak bizonyos időközönként vehető igénybe és használata fizetős
Stella
(Stella)
Buborékok segítségével emeli magasba a tárgyakat. Érintésre buborékokat fúj.

Malacok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Név Leírás
Kismalac
(Small Green Pig)
Könnyen elpusztítható.
Nagy malac
(Big Green Pig)
Könnyen pusztítható, nagyobb méretű.
Tizedes malac
(Corporal Pig)
Nehezen pusztítható, egy sisakkal védekezik a madarak ellen.
Bajuszos malac
(Moustache Pig)
Nehezen pusztítható, különlegessége hogy nagy vörös bajusza van. Gyakran vegyítik a sisakos malaccal.
Malackirály
(King Pig)
Könnyen pusztítható, az utolsó szinteken szokott szerepelni

Egyéb Angry Birds játékok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alapjátékon kívül érkeztek még újabb különálló, témaspecifikus változatok is. Ilyen például Angry Birds Seasons, illetve a Rio ami az azonos című animációs film szereplői is megjelennek. 2012-ben az Angry Birds Space jelent meg, melynek újdonsága, hogy az egész játék az űrben játszódik. A játéknak elkészült a Facebook verziója is, mely az Angry Birds Friends nevet kapta. A Poached Eggs, a Mighty Hoax és a Golden Eggs pályák mellett itt volt először megtalálható a Surf and Turf, valamint rendelkezik csak itt megjelenő pályákkal (Pig Tales, Pigini Beach), valamint egy Tournament nevű játékmóddal is, ahol a felhasználó ismerőseivel minden héten újabb pályákon versenyezhet. Készült még egy direkt NFC-s telefonokra készített verziója, az Angry Birds Magic. 2012. novemberében megjelent a játék Star Wars verziója, aminek szintén elkészült a Facebook verziója.2013-ban jelent meg a Go,amiben a madarak és malacok autókkal versenyeznek.Itt is megtalálható a tournament.Kicsit hasonlít a Mario Kartra.És az utolsó az Epic ami egy RPG kalandjáték.A legújabb az Angry bIrds Stella lesz.

A sorozat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Rovio Az Angry Birds játék alapján elkezdett egy tv-sorozatot gyártani. Azt tervezték hogy 52, 2 perces epizódot csinálnak. Ez is történt. A Rovio 2014-es sorozata a Piggy Tales, ami az Angry Birds malacairól szól. (eddig 12 rész).

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Simple DirectMedia Layer motort használó szoftverek. galaxygameworks.com. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
  2. Angry Birds Review. IGN, 2010. február 11. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
  3. The Supremely Addicting Angry Birds Hits 42 Million Free and Paid Downloads. SymbianFreak.com, 2010. október 22. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
  4. Virki, Tarmo: Az Angry Birds letöltései túllépték az 500 milliót. Yahoo.com, 2011. november 2. [2012. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
  5. Van Camp, Jeffrey: Israeli Angry Birds satire goes viral, 2010. november 23. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
  6. Angry Birds will be bigger than Mickey Mouse and Mario. Is there a success formula for apps?. MIT EntrepreneurshipReview, 2011. február 18. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
  7. Angry Birds frissítés a Google Play-en

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Angry Birds című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]