Anedzsib

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anedzsib Meribten szócikkből átirányítva)
Anedzsib Meribten
Adzsib Merpia
előd
egyiptomi fáraó
utód
Den
I. dinasztia
Szemerkhet


UralkodásaI. e. 29-30. század
Prenomen
Nomen
U6N42
p
ApjaDen (?)
Anyjaismeretlen
FőfeleségeBatiritesz
GyermekeiSzemerkhet (?)
Sírja Umm el-Kaáb U-X jelű sír
A Wikimédia Commons tartalmaz Anedzsib témájú médiaállományokat.

Anedzsib, néhány helyen Adzsib vagy Enezib,[1] ókori egyiptomi király nevének jelentése: Biztos szívű, Manethón királylistájában az I. dinasztiában 26 évig uralkodó Miebaisz nevével azonosítható.

Az archaikus Egyiptom egy új korszakát jelképezi. Nem tudjuk, hogy rokona-e a korábbi uralkodóknak, székhelye azonban bizonyosan nem Nehen városa, hanem az attól jóval északabbra elterülő Thini. Nem ismerjük a székhelyváltás okát, ami lehetett politikai döntés (az annektált területre költöző dinasztia), illetve lehetett egy helyi uralkodóház felemelkedése is. Nevét utódja, Szemerkhet idején sok feliratról kitörölték.

Sírhely[szerkesztés]

Az abüdoszi temető (Umm el-Kaáb) Anedzsib sírjával

Anedzsib sírját régészek az Abüdosz melletti Umm el-Kaáb királyi temetőben tárták fel. Az (U-)X vagy X-sír névvel fémjelzett sír a temető legkisebb sírja, feltűnően kisebb, mint elődeié, de kisebb az őt követő Szemerkhet és II. Ka sírhelyeinél is. A sír 16,4 méter széles és 19 méter hosszú, egyetlen sírkamrával, amely faácsolat-burkolatú. A sírkamra két teremből áll, amelyet egy keleti lépcsőről lehet elérni. A sírkamrát 64 kisebb sír veszi körül, amelyek valószínűleg a király családja és udvaroncai számára készültek. Úgy tűnik, hogy az I. dinasztia végéig szokás volt az, hogy a királyhoz közeli személyeket vagy megölték, vagy ők öngyilkosságot követtek el, hogy a király mellett lehessenek eltemetve.[2][3]

Anedzsib sírhelye az Umm el-Kaáb temető (U-)X jelű építménye (X-sír), Meritneith és Dzset szomszédja. Feltűnően kisebb, mint elődeié, de kisebb az őt követő Szemerkhet és II. Ka sírhelyeinél is: 16,4 méter széles és 19 méter hosszú, egyetlen sírkamrával, amely faácsolat-burkolatú. A melléktemetkezések is kisebb számúak.

A Walter Emery által Anedzsibnek tulajdonított szakkarai S 3038-as sír valószínűleg egy Nebetka nevű alsó-egyiptomi nemesé volt.

Titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
V27
F34
ˁḏnd-jb vagy ˁḏ-jb
Anedzs-ib vagy Adzs-ib
Biztos szívű
Nebti-név
G16
U6N42
p
nbwj-mr.j-bj3-p
Felső‑  és Alsó‑Egyiptom királya
M23L2
U6N42
Q3
mr.j bj3 p
Merbiapé
A bronz trón szeretett kiválasztottja

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fáraók listája

Források[szerkesztés]

  1. Fekri A. Hassan: Radiocarbon Chronology of Archaic Egypt. (angolul) Journal of Near Eastern Studies, XXXIX. évf. 3. sz. (1980. július) 203. o. ISSN 0022-2968
  2. Walter B. Emery: Ägypten: Geschichte und Kultur der Frühzeit 3200-2800 v. Chr. (angolul) München: Goldmann Verlag. 1964. 16–17. o. ISBN 3921695392  
  3. Günter Dreyer: Zur Rekonstruktion der Oberbauten der Königsgräber der 1. Dynastie in Abydos. (németül) Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts Abteilung Kairo, 47. sz. (1991) 93–104. o.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap