Andrew Wyeth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Wyeth
Andrew Wyeth-George W Bush.jpg
2007-benmegkapta a National Medal of Arts elismerést George W. Bush amerikai elnöktől
Született
1917. július 12.
Chadds Ford Township
Elhunyt
2009. január 16. (91 évesen)
Foglalkozása festő

Andrew Newell Wyeth (Chadds Ford, Pennsylvania, 1917. július 12. – ugyanott, 2009. január 16.) amerikai realista festő. Apja, Jamie Wyeth szintén festő volt, N.C. Wyeth unokája. Wilmington-ben (Delaware) lakik. Gyakran nevezték „az emberek festőjének”, mivel népszerű volt az amerikai közvélemény szemében.

Élete során Chadss Fordban és Chushingban lakott. Ez a két hely és az itt élő emberek és itteni épületek határozták meg festészetét. Otthonában, apjától és oda járó tanítóktól leste el a festészet mélyebb részeit.

Művei számos galériában és múzeumban megtekinthetőek, többek között a Barndwine River Museumban, a National Gallery of Artban és a Museum of Moderrn Artban.

Wyeth egy cowboy modellel

Első szóló kiállítását New Yorkban a Machbett Galleryben rendezték. Minden kiállított művét 24 órán belül megvették. 1945-ben az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia tagjává választották. Ő volt az első festő, mikor 1963-ban megkapta az Elnöki Medált a Szabadságért, ki részesült ebben a kitüntetésben. A díjat John Fitzgerald Kennedy adta át. Az 1967-ben New Yorkban tartott kiállítása megdöntötte a nézőrekordot. 1977-ben első amerikai művészként felvették az Académie des Beaux-Arts-ba. 1980-ban, első élő amerikai művészként tagságot nyert a brit Royal Academyra. 1997-ben a Museum of Modern Arts először az ő műveit állította ki még életében. 1990-ben első művészként kapta meg a Kongresszusi Aranymedált.

Egyik legismertebb műve a Christina világa. Az ezen a képen látható ház szerepel a Silent Hill című videojáték is. A művészeti igazgató azt mondta, a képnek kevés hatása volt a választásban.

2009-ben hunyt el szülővárosában, a pennsylvaniai Chadds Ford-ban.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Dodges Ridge (1947)
  • Pennsylvania Mill
  • Tomorrow the outer Soals
  • Chill Wind

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Wyeth témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]