Andrew Lesnie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Lesnie
Született 1956. január 1.
Sydney, Új-Dél-Wales, Ausztrália
Elhunyt 2015. április 27. (59 évesen)
Sydney, Új-Dél-Wales, Ausztrália
Állampolgársága ausztrál
Foglalkozása operatőr
Iskolái Australian Film Television and Radio School
Kitüntetései
Halál okaszívinfarktus

SablonWikidataSegítség

Andrew Lesnie (Sydney, Új-Dél-Wales, 1956. január 1.Sydney, Új-Dél-Wales, 2015. április 27.)[1][2] ausztrál operatőr. Legismertebb munkái a Gyűrűk ura és a Hobbit című filmsorozatok, melyek epizódjai közül a Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmért 2002-ben megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-, valamint a Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmért 2004-ben a legjobb operatőrnek járó BAFTA-díjat.

Pályafutása[szerkesztés]

Pályáját segédoperatőrként és világosítóként kezdte, a 80-as évek közepétől pedig már vezető operatőrként is helyt állt; könnyedebb filmekben és fajsúlyosabb darabokban egyaránt bizonyította kvalitásait. A Babe után az igazán komoly szakmai kihívást A A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége jelentette Lesnie számára, melyet olyan sikeresen abszolvált, hogy munkájáért Oscar-díjjal jutalmazta az Amerikai Filmakadémia: az operatőr a díjat az időközben elhalálozott fővilágosítónak, Brian Bansgrove-nak ajánlotta.

Munkamódszere[szerkesztés]

Lesnie elmondása szerint maximalista, számára a film soha nincs igazából készen, legfeljebb befejezik, vagy azért, mert a forgatásra szánt összeg elfogyott, vagy, mert szorít a határidő. Lesnie szakmailag a terepmunkát nehezebb feladatnak tekinti, mint a stúdióban elkészítendő felvételeket, és úgy gondolja, hogy mindig akad mit javítani egy film színeinek tónusán és minőségén.

Főbb munkái[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]