Andreánszky Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andreánszky Sándor
Született1802. május 7.
Liptószentmiklós
Elhunyt1873. szeptember 12. (71 évesen)
Felsőbodony
Állampolgárságamagyar
GyermekeiAndreánszky Gábor
Foglalkozásapolitikus,
ügyvéd
SablonWikidataSegítség

Doktor liptószentandrási báró Andreánszky Sándor (Liptószentmiklós, 1802. május 7.Felsőbodony, 1873. szeptember 12.) földbirtokos, politikus, főispán, ügyvéd.

Élete[szerkesztés]

Régi felvidéki, mégpedig Liptó vármegyéből származó nemesi családba született Andreánszky Jób gyermekeként Liptószentmiklóson [1]. Iskolái befejezte után kevéssel jogi tanácsadó lett Selmecbányán. 1844-ben az új bányászati törvény megalkotásában is közreműködött. 1849 és 1853 között Bars, Nógrád, Hont és Besztercebánya császári és királyi biztosa. 1853-tól Nagyvárad főispánja. Ezt követően a pozsonyi táblabíróság elnöke. 1862-től 2 éven át Hont vármegye jegyzője volt és valóságos belső titkos tanácsos. A Bach-korszakban magas rangú tisztviselő volt a felvidéken, s mint ilyen és mint Besztercebánya főbiztosa arra törekedett, hogy Magyarországon nyelvi egyenlőség legyen magyarok és nemzetiségek között. Az 1848-1849-es események alatt egyik vezető személyisége volt a szlovák nemzeti mozgalomnak, és harcolt a forradalomban való részvételéért elítélt Rudnyánszky József besztercebányai püspök kegyelméért.

Andreánszky érdemeiért a Vaskorona-rendet kapta, majd 1866-ban a Lipót-rend középkeresztjével tüntették ki. 1862. július 13-án I. Ferenc József császár és királytól osztrák bárói (Reichsfreiherr) címet kapott.

Családja[szerkesztés]

Feleségül vette a régi nemesi családból származó moisfalvi Gyurcsányi Annát. Gyermekeik közül két fiú, István és Gábor nevezetesebb, akik 1875-ben az osztrák mellé a magyar báróságot is megszerezték.

Források[szerkesztés]

  • Szlovák életrajzi lexikon
  • Révai nagy lexikona
  • Révai új lexikona