Andrés Segovia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrés Segovia
Andrés Segovia (1963) by Erling Mandelmann.jpg
Andrés Segovia egy 1963-as képen
Életrajzi adatok
Született 1893. február 21.
Linares
Elhunyt 1987. június 2. (94 évesen)
Madrid
Pályafutás
Hangszer gitár
Díjak Katolikus Izabella-rend
Tevékenység zeneművész

Andrés Segovia (* 1893. február 21., Linares; † 1987. június 2., Madrid), híres spanyol gitárvirtuóz. Óriási hatással volt a 20. század klasszikus gitárjátékának fejlődésére.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már 14 éves korában adott koncertet hazájában. Később, világ körüli turnéival népszerűsítette a klasszikus gitárt. Habár szakmai berkekben a klasszikus gitár szerepe kiszorulni látszott a 20. század elején, jelentőségét olyan művészekkel karöltve állította vissza, mint Miguel Llobet. Hiába volt századának egyik legnagyobb klasszikus gitárosa, az oda vezető út nem volt zökkenőmentes. Szülei jogásznak szánták. Még első koncertjei után is sokkal inkább csak lenézték törekvéseit a családon belül, mint elismerték, hiába volt önszorgalma példás, melyet saját Bach gitár-átiratai bizonyítanak leginkább.

Repertoárja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kortárs darabok, concerto-k és szonáták mellett, a vele munkakapcsolatba került komponisták (Federico Moreno Torroba, Federico Mompou, és Joaquín Rodrigo spanyol, Manuel Ponce mexikói, Mario Castelnuovo-Tedesco olasz, Heitor Villa-Lobos brazil) kifejezetten számára írt darabjaiból, valamint a már említett átiratokból álltak.

Hagyatéka[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A komolyzenében az ő személyének köszönhetően vált a gitár koncertképes hangszerré, az ebben a folyamatban betöltött szerepe felbecsülhetetlen. A létező interpretációs lehetőségek szélesítésével tette az akusztikus gitárt a zeneértő közönség szemében is egy szalonképes, klasszikus hangszerré.