André Le Nôtre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
André Le Nôtre
Carlo Maratta festménye (1678)
Carlo Maratta festménye (1678)
Született1613. március 12.
Párizs
Elhunyt1700. szeptember 15. (87 évesen)
Párizs
Állampolgárságafrancia[1]
Nemzetiségefrancia
SzüleiJean le Nôtre
Foglalkozásakertépítész
Kitüntetései
SírhelyeSzent Rókus-templom (Párizs)
A Wikimédia Commons tartalmaz André Le Nôtre témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

André Le Nôtre (Párizs, 1613. március 12. – Párizs, 1700. szeptember 15.) francia kertépítész, a franciakert kerttípusának megteremtője. Fő műve a Versailles-i kastély parkja.

Élete[szerkesztés]

Már nagyapja is kertépítész volt, aki Claude Mollet társaként vett részt IV. Henrik Saint-Germain-en-Laye-i kertjei és a párizsi Tuileriák palotája kertjének tervezésében.

Apja a Tuileriák főkertésze volt, és a fiú őseinek nyomdokában haladva tizenhat éves korától hat éven át kertépítést és növényápolást tanult. Első megbízásaként (1635-ben) mindjárt XIII. Lajos francia király öccse, Gaston orléans-i herceg főkertésze lett, majd sorra kapta a fontosabbnál fontosabb megbízásokat. Több palota:

parkjának fejlesztésében vett részt.

1645-ben a királyné rá bízta fontainebleau-i birtokának rendezését. 1649-ben ő lett Tuileriák palotája főkertésze.

A Vaux-le-Vicomte-i kastély parkja[szerkesztés]

Egyik leghíresebb munkája a Château du Vaux-le-Vicomte parkja, amit mintegy 18 ezer emberrel építtetett meg. Az 1661-re elkészült kert annyira megnyerte XIV. Lajos tetszését, hogy André Le Nôtre-ra bízta a Versailles-i park elkészítését.

A versailles-i kastély kertje[szerkesztés]

XIV. Lajos 1662-ben bízta meg a versailles-i kastély parkjának látványorientált átépítésével, amihez pontos, időnként részletekbe menő utasításokat adott. A park részeit egy fő tengely mentén, szimmetrikusan rendezték el. A további tagolás geometrikus jellegét másodlagos tengelyekkel, sugár irányú sétautakkal, körkörös vagy félkör alakú medencékkel biztosították.

A munkát három nagyobb szakaszban, összesen 25 év alatt végezte el, megteremtve ezzel a franciakert stílusát. A különböző teraszokkal, filagóriákkal, szökőkutakkal, szobrokkal, különleges növényekkel és formára nyírt bokrokkal, sövényekkel díszített park Európa egyik legszebb és legnagyobb kertje lett. Híre gyorsan bejárta a kontinenst, és követendő példává vált a különböző uralkodóházak számára. Napjainkra a többszöri átépítés és az új növényfajták beültetése miatt alaposan megváltozott, de így is igen látványos.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2020. július 6.)
  • André Le Nôtre (angol nyelven). britannica.com. (Hozzáférés: 2013. március 12.)
  • Garami Márta: Földi paradicsom II. (magyar nyelven). kertpont.hu. [2013. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 12.)

További információk[szerkesztés]