Anders Gustav Dahlbom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Anders Gustaf Dahlbom (1806. március 3.1859. május 3.) – svéd entomológus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dahlbom egy katonaorvos fiaként született az Östergötland megyében található Härberga községben; a Lund Egyetemen szerzett egyetemi diplomát, és ugyanott lett a természettan és a rovartan oktatója 1830-ban. A következő évtizedekben fokozatosan haladt előre a tudományos ranglétrán, emellett 1843-ban az egyetemi rovargyűjtemény vezetője lett, 1857-ben pedig professzori kinevezést kapott.

Különféle alapítványok támogatásával több tanulmányutat tett, elsősorban Svédország északi részére és hegyvidéki régióiba – részben tanára, Johan Wilhelm Zetterstedt dipterológus társaságában –, de több esetben külföldre is. Ezen útjain tett megfigyeléseiről különböző kiadványokban számolt be, ezek közül a legfontosabb az Észak-Európa hártyásszárnyúit bemutató, Hymenoptera europaea praecipue borealia című munkája (1843–1853). Ő jelentette meg az első svéd nyelvű gyakorlati rovartani kézikönyvet is, Kort underrättelse om skandinaviska insekters allmänna skada och nytta i hushållningen címmel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anders Gustaf Dahlbom című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.