I. Anasztáz antiochiai görög pátriárka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anasztasziosz (antiochiai pátriárka) szócikkből átirányítva)

Anasztasziosz néven a 67. században két olyan antiochiai pátriárkát ismerünk, aki keresztény irodalommal is foglalkozott.

Anasztasziosz (559599 közt viselte tisztét)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Palesztinából származott. Az alexandriai pátriárkát képviselte Antiokhiában, ahol 559-ben a város főpapja lett. I. Gergely pápa barátja volt. I. Justinianus bizánci császár ellenségévé vált, mert vitába szállt a Krisztus Testével kapcsolatos egyes császári doktrínákkal. Leváltani és száműzni akarta őt a császár, amikor meghalt, de utóda, II. Jusztinianosz beteljesítette nagybátyja céljait öt évvel később, és 570-ben száműzte Anasztaszioszt, majd egy másik püspököt, antiokheiai Gergelyt tette a helyére. Amikor Gregory meghalt 593-ban, Anasztaszioszt visszahelyezték pozicójába. Ez főként I. Gergely pápának volt köszönhető, aki közbenjárt Mauricius bizánci császárnál és fiánál, Theodosiusnál, kérve, hogy ha nem helyezik vissza állásába Antiókhiában, küldjék Rómába. Végül zsidó tömeg ölte meg őt 599-ben.[1] Az egyház ezért vértanúként tiszteli, április 21-én ünneplik őt.

Munkái közül öt rövid dogmatikus értekezése csak latin fordításban maradt fenn, a Migne-sorozatban neve alatt egy hiteles beszéd maradt fenn négy közül. Evagriosz Pontikosz tudott még egy leveléről is, amelyet szír szerzeteseknek írt, valamint beszámol egy beszédéről, amelyet száműzetésbe indulása előtt mondott a híveinek. Hitvalló Szent Maximosz egy olyan írását idézi, amelyben Joannész Philoponosz trietizmusát támadta. A katénákban fennmaradt töredékei szerint írt egy kommentárt Máté evangéliumához. Ő fordította görögre I. Gergely pápa A lelkipásztorkodás kézikönyve című munkáját, ez a fordítás azonban szintén elveszett.

Anasztasziosz (599–609 közt viselte tisztét)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az előző pátriárka utóda. Egyházmegyéjében I. Gergely pápa támogatásával harcolt a szentségárulás ellen. A szíriai zsidók a hittérítést erőltető Phocas bizánci császár elleni felkelése során gyilkolta meg a tömeg. Mivel egyházellenes erőszak következtében halt meg, mártírnak tekinthető.[2]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Lazare, Bernard (1903). Antisemitism: Its History and Causes. New York, International Library. 77. o.
  2. 'Saint Anastasius II of Antioch'. saints.sqpn.com. (Hozzáférés: 2010. november 10.)
  • Vanyó László: Ókeresztény írók lexikona. Sajtó alá rend. és a bibliográfiát összeáll. Perendy László. Budapest: Szent István Társulat. 2004. = Szent István Kézikönyvek, 10. ISBN 9633616328  

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anastasius I of Antioch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a szócikk részben vagy egészben az Anastasius II of Antioch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.