Anarchy in the U.K.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anarchy in the UK szócikkből átirányítva)
Sex Pistols
Anarchy in the U.K.
Kislemez a Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols albumról
B-oldalI Wanna Be Me
Megjelent1976. november 26.
Formátumhanglemez
Felvételek1976. október 17.
Stíluspunk
Nyelvangol
Hossz3:31
KiadóEMI
SzerzőPaul Cook, Steve Jones, Glen Matlock, Johnny Rotten
ProducerChris Thomas, Bill Price
Helyezések
brit Brit kislemezlista 38.
Sex Pistols-kronológia
Anarchy in the U.K.
(1976)
God Save the Queen
(1977)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

Az Anarchy in the U.K. a Sex Pistols angol punk együttes első kislemeze, amely 1976. november 26-án jelent meg. A dal szerepelt továbbá az együttes egyetlen albumán, a Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols-on. Az Anarchy in the U.K. 53. lett a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát felsorakoztató listáján.[1]

Általános információk[szerkesztés]

A Sex Pistols egyetlen EMI gondozásában megjelent kislemezét eredetileg tisztán fekete borítóban adták ki. A kislemez a Brit kislemezlista 38. helyéig jutott, még mielőtt a kiadó 1977. január 6-án felbontotta volna az együttessel kötött szerződését, egy hónappal a Grundy-botrány után, melyben az együttes tagjai trágár kifejezéseket használtak egy élő tv-műsorban.

A The Filth and the Fury dokumentumfilmben elhangzottak szerint Johnny Rotten nem talált jobb rímet az "I am an Antichrist" (Egy antikrisztus vagyok) sorra az "I am an anarchist"-nél (Anarchista vagyok), így születtek meg a dal a nyitó sorai.

A dalszöveg az anarchizmus egy rendkívül erőszakos formáját festi meg, ami az elkeseredettség, a harag, a zavar, a nyugtalanság, a gazdasági frusztráltság és a társadalmi elidegenedés átható érzésére reagál, melyet az 1970-es évek brit fiataljai éreztek. Az együttes menedzsere, Malcolm McLaren szerint a dal "egy felhívás mindazon srácokhoz, akik úgy érzik, elvették tőlük a rock and rollt. Az önirányítás, a teljes szabadság nyilatkozata".[2] 2007-ben az együttes még életben maradt tagjai (Glen Matlock basszusgitáros kivételével) újra rögzítették a dalt a Guitar Hero III: Legends of Rock videójátékhoz, mivel az eredeti többsávos felvétel elveszett.[3] Az újabb változat hallható A szupercsapat című sorozat filmadaptációjában is.

2012-ben bejelentették, hogy készítenek egy limitált példányszámú kiadást, melynek megjelenését 2012. április 21-re tervezték.[4]

Dallista[szerkesztés]

A-oldal
  1. Anarchy in the U.K. – 3:31
B-oldal
  1. I Wanna Be Me – 3:12

Feldolgozások[szerkesztés]

A dal francia nyelvű változata L'Anarchie pour l'UK címmel szerepelt a The Great Rock ’n’ Roll Swindle filmben.

A dal átiratait több csapat szurkolói is éneklik: Wrexham AFC, FC United of Manchester, FC Halifax Town és Fleetwood Town FC.

A dalt több előadó is feldolgozta, többek között a Megadeth, Green Jellÿ, Mötley Crüe, The Ukrainians, The Ukulele Orchestra of Great Britain, Cucsija Anna, Billy Childish és a The BossHoss.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The RS 500 Greatest Songs of All Time (angol nyelven). [2008. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 12.)
  2. The wisdom of Malcolm McLaren (angol nyelven). New Musical Express, 2010. április 9. (Hozzáférés: 2013. január 12.)
  3. Sex Pistols Re-Record 'Anarchy' for Guitar Hero; Grohl at Zeppelin's 'Beck and Call' (angol nyelven). Spin, 2007. szeptember 26. (Hozzáférés: 2013. január 12.)
  4. Sex Pistols announce plans to re-release 'God Save The Queen' (angol nyelven). NME, 2012. április 16. (Hozzáférés: 2013. január 12.)