Amor típusú kisbolygók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Amor típusú kisbolygók olyan Földet megközelítő kisbolygók, amelyek mozgásuk során nem kerülnek már közelebb a Naphoz, de pályájuk kinyúlik a Mars pályájáig, vagy azon egy kicsit túl. Keringési periódusuk kissé több, mint egy földi esztendő. Ezek a kisbolygók tehát nem „keresztezik” a Föld pályáját, hanem kissé kívül maradnak tőle. Többségük metszi viszont a Mars pályáját és a Mars két holdját, a Phobost és a Deimost is egykori Ámor típusú kisbolygónak tartják, melyeket a Mars a gravitációs terébe befogott. Ma már (2013) több, mint 3600 ilyen kisbolygó ismert.

Csoportok az Ámor típusú kisbolygókon belül[szerkesztés]

1-es csoport[szerkesztés]

Ezeknek a kisbolygóknak a pálya-félnagytengelye 1 és 1.5 AU közé esik. Az Ámor típusú kisbolygóknak közül minden ötödik tartozik ebbe a csoportba. A csoport legismertebb tagja a 433 Eros kisbolygó.

2-es csoport[szerkesztés]

Ezeknek a kisbolygóknak a pálya-félnagytengelye a Marspályának (1.5 AU) és a 434 Hungaria kisbolygó pályájának (2.0 AU) a pálya-félnagytengelye közé esik. Maga a névadó 1221 Amor kisbolygó is ide tartozik. Az Ámor típusú kisbolygóknak közül minden harmadik tartozik ebbe a csoportba.

3-as csoport[szerkesztés]

Ezeknek a kisbolygóknak a pálya-félnagytengelye a 434 Hungaria kisbolygó pályájának (2.0 AU) és a 3.6 AU félnagytengelyű kisbolygó pályájának a pálya-félnagytengelye közé esik. Az Ámor típusú kisbolygók családjának fele tartozik ebbe a típusba.

4-es csoport[szerkesztés]

A Jupiter pályáját metsző pályájú, de a fenti feltételeket teljesítő kisbolygók tartoznak ide.

További információk[szerkesztés]