Amma (isten)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dogon lovasszobor, melyen a lovas feltehetően Amma, a ló pedig Nommo, a vízisten. A lovak a gazdagság és hatalom jelképei Nyugat-Afrikában

Amma a legfőbb teremtő (férfi) isten a nyugat-afrikai dogonok hitvallásában. Amma kezdetben tojás alakú volt. A tojás négy részre volt osztva, amik a földet, a levegőt, a tüzet és a vizet jelképezték; egyúttal meghatározták a négy fő irányt is.

Amikor először akarta megteremteni a Földet, kudarcot vallott. Majd másodszorra egy magot ültetett saját magába, amiből két méhlepény alakult ki, egy ikerpár. Az egyik iker, Ogo, kiszabadult a méhlepényből és meg akarta teremteni a saját univerzumát, de nem sikerült neki. Amma felhasználta Ogo méhlepényének darabját, hogy létrehozza a Földet. Amma megölte Ogo ikertestvérét, Nommót, és testrészeit szétszórta a világban, hogy ezzel rendet vigyen bele. Majd összeszedte a testrészeket és visszahozta Nommót az életbe. Nommo négy szellemet hozott létre, akik később a dogonok ősei lettek. Amma elküldte egy bárkában Nommót és a szellemeket a Földre, hogy benépesítsék azt.

Amma megteremtette a Napot úgy, hogy agyagból megformázta, kiégette és vörösréz csíkkal nyolcszor körbetekerte. Hasonlóképpen teremtette a Holdat is, de ehhez sárgaréz csíkot használt.

A négereket napfényből teremtette, a fehéreket holdfényből. A Föld istennőjének klitoriszát (ami egy hangyaboly volt) körülmetélte, majd megtermékenyítette, és ezzel létrejött az első teremtmény, egy sakál. Majd eső formájában újra teherbe ejtette, ekkor létrejöttek a növények, majd megszületett az emberiség.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]